Szolnokon is árulhatták a gyanús pestót

2014.06.22. 15:50

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árultak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja, közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa az MTI-vel.

A készítmények – szarvasgombás pesto, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok – kis üvegekben kerülhettek forgalomba. Mivel a botulizmus súlyos betegség,  arra kérik azokat, akik ettek a termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. Ha a fesztiválon vásárolt üveg még bontatlan, vizsgáltassák be a legközelebbi hatósági állatorvosnál.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombati közleményében azt írta: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján

Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

A hírbe hozott egri kistermelő, Keksz Zsolt azt mondta a Heol.hu-nak, reméli, hogy nem Gourmand Company termékek tehetnek a fertőzésről. Egyúttal gyógyulást kívánt a betegeknek.