Schmitt Pál egyetemi tanár lesz?

2014.06.24. 10:05
  • Mai találós kérdésünk: vajon ki az a volt olimpiai dobogós helyezett, aki szívesen tanítana egyetemen/főiskolán, de nincs meg az ehhez szükséges tudományos (doktori) fokozata?

Pósán László fideszes képviselő legújabb oktatási törvényjavaslata részeként a nemzeti felsőoktatási törvény az alábbi szakasszal egészülne ki:

A sporttudományi felsőoktatásban – a 105. § (5) bekezdésében foglaltakon túl – az e törvényben előírt alkalmazási foglalkoztatási képesítési feltétel teljesítése szempontjából a doktori fokozattal egyenértékű a Kossuth-díj, valamint kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott díj a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián elért 1-3. helyezés annak tekintetében, aki a díj tulajdonosa, illetve aki a helyezést elérte feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik.

Emlékeznek az 1968-ban a párbajtőrcsapattal olimpiai aranyérmet nyerő Schmitt Pálra? Ő volt az időközben Magyarországra átkeresztelt Magyar Köztársaság negyedik államfője, egyben az első, aki bő két éve kénytelen volt lemondani a posztról, miután kiderült, hogy plagizálta a doktori disszertációját, és ezért a SOTE visszavonta a doktori címét. Bár távozásakor erősen fogadkozott, Schmitt azóta letett a doktori fokozat megszerzéséről, és a jómódú, aktív nyugdíjasok békés hétköznapjait éli.

schD KOS20090711003

Vagyis könnyen lehet, hogy merő rosszindulat épp a kiérdemesült államférfit összefüggésbe hozni a fideszes indítvánnyal. De ha Schmitt esetleg valóban a példátlan fejlesztés előtt álló Testnevelési Egyetemre készül, olimpiatörténeti tudása mellett érdemes lenne szakértelmét az önállósuló intézmény etikai ügyekkel foglalkozó testületében is kamatoztatnia.

Persze az is lehetséges, hogy az önállósuló TE rektori posztjának esélyeseként emlegetett kézilabdaedző, Mocsai Lajos helyzetbe hozása volt a cél. Mocsainak nincs se tudományos fokozata, se olimpiai dobogós helyezése, van viszont olyan díja, ami a törvényjavaslat alapján alkalmassá teheti a tisztség betöltésére, sőt, márciusban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (a csillaggal) díjjal is kitüntették.

Kinek akar kedvezni a Fidesz a törvénymódosítással?