Balhézik az Együtt és Szolidaritás

2014.06.24. 16:17

Az Együtt felfüggesztette az együttműködést a Szolidaritással azután, hogy Kónya Péter arról beszélt: új párt alapításán gondolkodik. Kónya korábban az Együtt társelnöke volt, de a pártnak most is tagja.

Az Együtt által küldött sajtóközlemény szerint azt várják Kónyától, hogy a Szolidaritás „szervezeti döntésekkel megerősített módon tisztázza viszonyát az Együtthöz.” Az Együtt azt írja a közleményben, hogy ha a Szolidaritás továbbra is együtt akar működni velük, akkor készek erre.

A közlemény utolsó mondata mindenesetre nem sok jót sejtet: „Az Együtt elnöksége a felmerült kérdések tisztázása után dönt majd arról, felkéri-e Kónya Pétert parlamenti mandátuma átadására az Együtt egy másik politikusa számára.” Úgy tűnik, hogy a két szervezet el fog búcsúzni egymástól.

Kónya Péterrel korábban is voltak problémái az Együttnek. Ő volt az, aki az Orbán-szobor ledöntésével és egy Gyurcsánnyal kötött háttéralkuval is rontotta Bajnaiék esélyeit. A Együtt több vezetője is azt mondta viszont az Indexnek, hogy a Szolidaritással való szakítás nem reális veszély, Kónya csak taktikázik és a külön párt ötletének bedobásával a saját pozícióját akarja erősíteni.