2012-ben minden kétszázadik ember volt drogfüggő

2014.06.26. 19:48

Az előző évhez képest 2012-ben sem csökkent érdemben a drogfogyasztás: nagyjából ugyanannyian, vagyis 243 millióan nyúltak kábítószerhez világszerte, és körülbelül a Föld minden kétszázadik lakója volt drogfüggő - derül ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

A hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a drogfogyasztók egészségére - különösen az injekcióhasználókéra és a HIV-fertőzöttekére. Az elmúlt években minden hatodik drogfüggőből csupán egynek volt lehetősége terápiára, 2012-ben kétszázezren haltak meg kábítószerek miatt.

Nő az amfetaminfogyasztás

A jelentésből kiderül, hogy az amfetaminok fogyasztása jelentősen, 34 millió használóra nőtt 2012-ben, és ezzel a szintetikus szerek második helyre kapaszkodtak fel a legelterjedtebb kábítószerek listáján. A hatóságok 144 tonna amfetamin alapú drogot vontak ki a forgalomból, nehézkes azonban a harc a hasonló kábítószerek ellen, mivel a gyártók mindig újabb összetételű anyagokat dobnak piacra.

178 millió fogyasztóval a marihuána számít a világ legelterjedtebb szerének, az előző évhez képest azonban összességében visszaesett a használata 2012-ben. A jelentés a cannabis amerikai és uruguayi részleges legalizálását azonban még nem vehette figyelembe.

Egyre több ópiumalapú, kevesebb a kokain

Az ópiumalapú anyagok termelésénél nagymértékű növekedést mutatott ki a világszervezet: az ópium világszerte legnagyobb előállítójának számító Afganisztánban 36 százalékkal 209 ezer hektárra nőtt a máktermelő terület, és átlagosan 16 millióan fogyasztottak ópiumot 2012-ben.

Ezzel szemben világszerte visszaesett a kokaintermelés: a szervezet adatai szerint a jelenlegi, 133 700 hektáros kokaültetvények számítanak az eddigi legalacsonyabb értéknek a termőterület kiterjedését tekintve. Dél-Amerikában ezzel párhuzamosan mind a kokainfogyasztás, mind a csempészet visszaesett.

A dizájnerdrogok és pszichotikus szerek eladásai azonban újból szárnyra kaptak, amit a jelentés azzal magyaráz, hogy az interneten viszonylag könnyű beszerezni az egyes, ártalmatlannak tűnő, de kábítószerként is használatos termékeket.