Horvát árnyékra vetődött a Blikk

2014.06.26. 07:03

A XVIII. kerület Blikk által megszerzett költségvetési előirányzata szerint a fideszes vezetésű Pestszentlőrinc mintegy 54 millió forintot szán Ughy Attila polgármesternek és stábjának az elmúlt két évben tett 20 külföldi útjának utólagos finanszírozására. A dokumentum szerint a horvátországi Cres szigetére 8,3 millió forintért, az olaszországi Potenzába 7,5 millióért mentek különböző konferenciákra a pestszentlőrinci városvezetés emberei. A dél-spanyolországi Málagában a „fenntartható lakótelepek létrehozásáról és a szegénység elleni harcról" tartottak kétnapos tanácskozást – 2,2 millió forintért.   

A kerületi önkormányzat azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy "Cres szigete" valójában a görögországi Megújuló Energiaforrásokért és Energiatakarékosságért Központot (CRES) takarja, és az 54 millió forint is ún. "átfolyó összeg", azaz nemzetközi partnereknek továbbítandó uniós pénz. 

Pestszentlőrinc-Pestszentimre ugyanis három uniós projekt ún. "vezető partnere", ezek a projektek a közép-európai repülőterek vonzáskörzetének fejlesztését-, a helyi közösségek környezettudatos erőforrás-felhasználását-, valamint a lakótelepek közösségi tereinek felújítását célozzák. Vezető partnerként a kerület 8-10 egyéb partner munkáját koordinálja, és ennek keretében történnek az "átfolyatások" is, melyeket az EU szigorúan ellenőriz.

A konferenciák költségeit 75-80 százalékban állja az Európai Unió, ezt a kormány és a kerület egészíti ki. A városvezetők ráadásul csak a kiemelt konferenciákra látogatnak el, az utazások többségén a kerület állítása szerint - és nyilvánosan dokumentált módon - civil szervezetek képviselői, egyetemi tanárok, szakemberek vesznek részt. A politikusok útjuk során nem jogosultak napidíjra, és költségtérítést is csak igazolás ellenében kapnak.