Ellenzék: A kamuminiszter azonnal távozzon a kormányból

2014.06.26. 14:37 Módosítva: 2014.06.26. 16:32
Seszták Miklós fejlesztési miniszter lemondását követeli négy ellenzéki párt is, miután az Index megírta, hogy a 2000-es évek elején több száz gyanús, néhány éven belül fantomizálódott vállalkozás alapításában vett részt ügyvédként.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a párt "felszólítja Seszták Miklóst, hogy mint kamuminiszter, azonnal távozzon a kormányból!" Még akkor is ezt követelik, ha nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány "maffiaszerű működésének" egyik törvényszerű velejárója, hogy "ilyen alakok, akik gazemberség gyanújába keveredhetnek, miniszteri posztot kaphatnak". A DK kíváncsi arra, hogy mennyi közpénz veszett el a cégek alapítása, illetve megszüntetése kapcsán. Az Orbán-rezsim álljon elő a pontos adatokkal, az adóhatóság mutassa meg, hogy mennyi pénz veszett el! - szólított fel.

Gréczy Zsolt közölte: Seszták Miklósnak a 2013-as vagyonnyilatkozata alapján öt lakása és 170 millió forintos megtakarítása van. A DK él azzal a gyanúperrel, hogy "akár összefüggés is lehet a cégalapítási láz és a vagyonosodás között".

Lemondásra szólítja fel Seszták Miklóst az Együtt-PM is. Szelényi Zsuzsanna, a szövetség elnökségi tagja szerint a kormány új tagja erkölcstelen és hiteltelen, az Együtt-PM számára pedig elfogadhatatlan, hogy ilyen ember vezesse azt a tárcát, amelyik ezermilliárdos nagyságrendű uniós források elosztásáért felel.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte, hogy azok az ügyletek, amelyeket Seszták Miklós a 2000-es években jogászként hajtott végre, kísértetiesen hasonlítanak azokra a '90-es évekbeliekre, amelyek Kaya Ibrahim és Josip Tot nevéről híresültek el. Jogászok segítségével olyan fantomcégeket alapítanak, amelyek adót és járulékokat nem fizetnek, majd gyorsan bezárnak - jellemezte a helyzetet, rámutatva: ezek a cégek olyan nem uniós állampolgárok tulajdonában állnak, akiket a magyar hatóságok nem tudnak elérni, a vállalkozások viszont sok százmillió forintos kárt okoznak az adófizetőknek.

Szelényi Zsuzsanna felszólította a minisztert, hogy számoljon el a cégek vagyonával, saját érintettségével és felhívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul vizsgálja ki ezeket az ügyeket.

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke szerint Seszták Miklóst ki sem kellett volna nevezni. Az LMP azért tartotta alkalmatlannak Sesztákot, mert offshore hátterű cégekkel hozható Seszták Miklós kapcsolatba. „Miután ma kiderült, hogy Seszták Miklós több száz, vélhetően adóelkerülési céllal létrehozott kamucég alapításában működött tevékenyen közre, mindenki számára egyértelművé válhatott, hogy a fejlesztési miniszternek azonnal távoznia kell posztjáról″ – írja közleményében Szél, aki szerint egy politkusnak nem csak a törvény betűjét, hanem annak szellemét is be kell tartania. Szerinte Seszták „a törvények megkerülésében és nem betartásában érte el eddig a legnagyobb sikereit″.

Csatlakozott a miniszter lemondatását követelő ellenzéki táborhoz a Jobbik is. A párt azt kéri a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy fedje fel a tömeges cégalapításokkal kapcsolatban a valóságot és önként távozzon a tárca éléről. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: annyira "jól sikerült" a kormány gazdasági visszaélések elleni harca, hogy az új kormányban tárcát kapott az az ügyvéd is, aki több száz fantomcéget hozott létre. A jobbikos politikus jelezte: meggyőződése, hogy a cégeket gazdasági vagy más visszaélések miatt hozták létre és erről Seszták Miklósnak is tudnia kellett, most azonban ügyvédi titoktartásra hivatkozva hallgat.

A jobbikos politikus annak vizsgálatát sürgeti, hogy kik a megrendelők és mi a céljuk ezeknek a "tiszavirág-életű" cégeknek, s ha a kormánynak nincs takargatnivalója, akkor nekik is érdekük a példátlan ügy kivizsgálása. Követelte, hogy Seszták Miklós fedje fel a valóságot és távozzon a tárca éléről.