Mária
-6 °C
-2 °C

ÁVH-s ügynöke volt a III/II-es múltú BM-államtitkárnak

2014.06.27. 08:35 Módosítva: 2014-06-27 08:36:31
Egykori államvédelmis ügynököt irányított a Nagy Imre újratemetés idején a Belügyminisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára. A titokzatos „Amur” ügynök a Hősök teréről jelenthetett Tasnádi Lászlónak, aki a 80-as években a III/II osztály egyik vezetője volt. Az államtitkár a napokban kipattant botrány ellenére bejelentette: nem mond le, mert nem tarja elítélendőnek a pártállam idején folytatott tevékenységét.

Az Index információi szerint az 50-es évek elején az ÁVH-ban kezdte „szakmai” karrierjét az az Amur fedőnevű ügynök, akivel Tasnádi László, a Belügyminisztérium jelenlegi rendészeti államtitkára Nagy Imre újratemetése idején tartotta a kapcsolatot.

Az 1930-as születésű Amur szabósági tanoncként kezdte pályafutását, majd különböző kommunista ifjúsági szervezetekben dolgozott, és 1952-ben került az ÁVH-hoz. Miután elvégezte az Államvédelmi Hivatal hat hónapos operatív tanfolyamát, rövid időn belül olyan megbízatásokat kapott, ahol kamatoztathatta szaktudását, megfigyelői feladatokat kellett végeznie.

1953-ban az ÁVH Baranya megyei osztályára került. Amur fokozatosan előrelépve a ranglétrán előbb a BM-be került, majd a 60-as, 70-es években párizsi, majd genfi rezidensként dolgozott. Éppen 1988-ban, a Hősök terén lezajlott Nagy Imre-demonstráció előtt néhány hónappal helyezték nyugállományba, rendőr ezredesként szerelt le.

Levéltári iratok szerint az újratemetés idején Tasnádi László Amurral és egy másik, Vera fedőnevű titkos megbízottal dolgozott együtt. A nagy ellenzéki megmozdulás miatt a rendvédelmi szervek az állomány jelentős részét mozgósították.

Tasnádi a dokumentumok szerint az újratemetés idején telefonon tartotta a kapcsolatot az ügynökökkel. 

Tasnádi, akiről államtitkári kinevezése után az Index írta meg, hogy Orbán Viktor híres beszéde idején éppen a megfigyelők oldalán tevékenykedett, pénteken bejelentette, nem mond le, mert nincs miért lemondania. Tasnádi szerint kémelhárító volt, a kémelhárítók pedig akkor is és ma is ügynökökkel dogoznak.

Az, hogy nekem ügynököm volt, az egy természetes dolog

– mondta Tasnádi.

Azt a múlt pénteki sajtótájékoztatóján sem tagadta, hogy Amurral vagy a másik ügynökkel dolgozott az újratemetés napján, ám azt állította, hogy az újratemetéssel kapcsolatban nem volt munkafeladata.

Bálint László, Tasnádi egykori kollégája az RTL Klubnak nyilatkozva kedden azt állította, hogy a rendészeti államtitkárt, aki a rendszerváltás előtti időszakban vezette a III/II alosztályt, nagyobb felelősség terheli a kommunista rendszer kiszolgálása miatt, mint az egykori szigorúan titkos állományú tiszteket. Bálint szerint Tasnádinak már húsz éve vissza kellett volna vonulnia a közéletből, egykori munkája pedig összeegyeztetetlen jelenlegi megbízatásával.

A D-209-es Medgyessy Péter egy piti kis ügynök volt, Tasnádi meg egy hivatásos nyílt állományú tiszt, a kettőt nem lehet egy napon említeni

– mondta Bálint László.

Tasnádi kinevezése nem csupán a sajtóban kapott kritikákat, megosztotta a jobboldal szereplőit is. A kormányt rendszeres demonstrációkkal védő CÖF-CÖKA például közleményében szólította fel az államtitkárt arra, hogy mégiscsak mondjon le. Azt írták: nem lehet különbséget tenni III/II-es ügynökök megítélése között. Ha az államtitkár nem érti meg az üzenetet, akkor további nyomásgyakorlásra számíthat – ígérték.

Szintén kifakadt Tasnádi kinevezése kapcsán Deutsch Tamás. A fideszes politikus pár napja a Facebookon azt írta:

A velejéig romlott, rohadt, büdös kommunista rendszer – többek között – a III/II-es osztály miatt volt egy velejéig romlott, rohadt, büdös diktatúra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.