Íme egy bölcs fideszes törvényjavaslat

2014.06.27. 16:43
Egy fideszes törvénymódosítási javaslat a jelnyelvet is elismerné és az idegen nyelvhez hasonlóan pótlékkal díjazná azokat a közszolgákat, akik elsajátították a siketnémák nyelvét.

A fideszes Nyitrai Zsolt és a szintén fideszes, hallássérült Tapolczai Gergely parlamenti képviselők által benyújtott törvénymódosítás elismerné azokat a köztisztviselőket, akik elsajátították a siketnémák nyelvét, az úgynevezett magyar jelnyelvet. A törvénymódosítás lehetővé tenni, hogy a munkáltatók a magyar jelnyelvtudás után pótlékot fizessenek a közszolgálat tisztviselőknek, ha az a nyelvtudás a munkakörük ellátáshoz szükséges. 

A javasolt módosítás értelmében akkor járna pótlék, ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges. A kormánytisztviselők felsőfokú jelnyelvi vizsga esetén a nyelvpótlék 100 százalékára, középfokú vizsga meglétekor 60, míg alapfokú esetében 15 százalékára lennének jogosultak.

A közalkalmazottak esetében az előterjesztés az utóbbi, alapfokú kategóriában nem biztosítaná a pótlékot, és azoknak sem, akik nyelvtanári, tolmácsi vagy fordítói munkakörben dolgoznak.

A kormánytisztviselők esetében a módosítás lehetővé tenné azt is, hogy tanulmányi szerződés keretében a munkaadó pénzügyi támogatást nyújtson, de kiköti, hogy a nyelvvizsga megszerzése után a pótlék addig nem jár, amíg annak összege el nem éri a képzési támogatást.