Megkezdődött a tömegbalesetet okozó bolgár kamionos pere

2014.07.02. 16:23
A vádismertetéssel szerdán megkezdődött a Dabasi Járásbíróságon annak a bolgár kamionosnak a pere, aki tavaly augusztusban járművével belerohant egy kocsisorba az M5-ös autópályán, Dabas térségében, tömegbalesetet és három ember halálát okozva.

Az előzetes letartóztatásban lévő 27 éves bolgár férfit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásával vádolja, jelenti az MTI. 

Az ügyészség szerint a sofőr augusztus 30-án, pár perccel hajnali öt óra után a fáradtságából eredő figyelmetlensége miatt nem észlelte a feltorlódott gépkocsisort, és a kamionnal hátulról, fékezés nélkül belerohant az előtte álló román kisbuszba, majd egy német és egy magyar rendszámú személyautónak ütközött.

A baleset következtében a bolgár kamionon kívül egy-egy szerb, német, magyar, román, osztrák, olasz és moldovai rendszámú jármű ütközött egymásnak. A román kisbusz utasai közül egy nő és két férfi meghalt, a balesetben tizenheten súlyos, tizenöten könnyű sérüléseket szenvedtek. A vád szerint a sofőr óránkénti 80-83 kilométeres sebességgel haladt (a helyszínen a megengedett legnagyobb haladási sebesség tehergépkocsiknak óránként 80 kilométer), a baleset bekövetkezésekor éjszakai, közvilágítás nélküli látási viszonyok voltak, borult időben, száraz, hibátlan, aszfaltburkolatú úttesten, erős forgalomban haladtak a járművek. A tárgyaláson a kamion vezetője elismerte felelősségét, és kijelentette: nagyon sajnálja a történteket. Úgy fogalmazott: "nem tudtam reagálni, elveszítettem a figyelmemet". 

Az autóközlekedési szakközépiskolát végzett fiatalember elmondta: a járműkategóriára szóló vezetői engedélyét 21 éves korában szerezte meg, kamiont négy éve vezet. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a konkrét járművel ez volt az első útja, és semmilyen rendellenességet nem észlelt.

A tárgyalás - amelynek nyitónapján a bolgár konzul, valamint a szállítmányozó cég bolgár tulajdonosa is jelen volt - tanúmeghallgatásokkal folytatódik. Erdős András bíró szeptember 12-ére tűzte ki a következő tárgyalás időpontját.