Ne lepődjön meg, ha célgépeket lát Budapesten!

2014.07.02. 14:39 Módosítva: 2014.07.02. 14:49
Tudtuk, legbelül mindannyian tudtuk, hogy előbb vagy utóbb, de Budapesten is megjelennek a célgépek. Már most itt van húsz darab, de októberig újabb negyven érkezik.

Itt vannak, megjöttek. Ha valaki 1989-ben azt mondja, hogy 25 év múlva célgépek lepik el Budapestet, minimum körberöhögik. Pedig most pontosan ez történt: a célgépek itt járnak köztünk. 

Ezt Tarlós Istvánnak köszönhetjük, a főpolgármester szerdán mutatta be a masinákat a sajtónak a Városháza udvarán. 

A célgépek első ránézésre olyannak tűnnek, mint a kukásautók. Talán azért is, mert alapvetően tényleg kukásautók. Mégis célgépeknek nevezik ezeket, és lehet, hogy ha lelkük lenne, meg is sértődnének, ha szimpla kukásautóként tekintenének rájuk. Tény, hogy megilleti őket a megkülönböztetés, hiszen a célgépek a szelektív hulladékgyűjtő kukákba rakott szemetet gyűjtik össze. Ilyen szelktív kukából pedig már több mint 400 ezer van szerte a városban. 

A célgépeket azért is sorolhatjuk a kukásautók krémjéhez, vagy ha úgy tetszik, elitjéhez, mert földgázzal és biogázzal is üzemelnek. Tarlós szerint van egy csomó előnye ennek, például olcsóbb az üzemanyag, ami hajtja őket, olcsóbb üzemeltetni őket, alacsony a károsanyag-kibocsátásuk, nem olyan hangosak (50-70 százalékkal alacsonyabb a zajterhelésük). Igaz, az áruk és a karbantartásuk valamivel drágább, mint a normál kukásautóké.

Most pedig tekintse meg a célgépeket, Tarlós István társaságában:

60 új kukásautót kap a főváros