Három éve meleglobbista a magyar kormány

2014.07.03. 13:47

Üdvözöljük a magyar kormány elkötelezettségét, hogy ... 2011 júniusában támogatta az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Tanácsának Szexuális Orientáció és Nemi Identitás Határozatát

– állt abban a levélben, amivel húsz nagykövetség üdvözölte a Budapest Pride-ot. A határozatot Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „történelminek” nevezte, ez a dokumentum indította el az első globális ENSZ-vizsgálódást, ami a szexuális kisebbségek helyzetével foglalkozott.

A határozat elfogadásakor a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogainak védelme érdekében Dékány András, genfi magyar ENSZ-képviselő érvelt az Európai Unió nevében.

Dékány András képviselő beszéde

A Fidesz nem nyilatkozik

A tavalyi Pride előtt az Index megkérdezte a parlamenti pártokat, hogy mit gondolnak a felvonulásról, a kérdésekre egyedül a Fidesz nem válaszolt.

A nagyobbik kormánypárt egyébként végig kínosan kerülte, hogy meg kelljen nyilatkoznia a témában. A Pride szervezői meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt és Tarlós István budapesti főpolgármestert is a felvonulásra, de ezt mindkét politikus titkársága elutasította. Később azt mondták, hogy meg sem hívták őket.

A határozati javaslatot Dél-Afrika terjesztette az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága elé, a veterán diplomata Dékány az Európai Unió országainak nevében beszélt a tanácskozáson. A beszédében felhívta a figyelmet többek között azokra a kegyetlenségekre, gyilkosságokra és erőszakra, amit a szexuális orientációjuk miatt követtek el emberek ellen. Felhívta a figyelmet arra, hogy volt olyan eset is, ahol nőket erőszakoltak meg brutálisan és kínozták is őket, hogy „eltüntessék a ferde hajlamaikat”.

Noha a szexuális orientáció és a nemi identitás számos állam számára érzékeny kérdés, reméljük, hogy abban meg tudunk egyezni, hogy egy ember sem érdemel ilyen erőszakot, kínzást, megbélyegzést és durva bánásmódot.

Dékány ezen indokok alapján jelentette ki, hogy az EU a javaslat mellett fog szavazni. A javaslatot 23 igen, 19 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el. Dékány felszólalása itt, az elfogadott határozat itt olvasható, mindkettő angol nyelvű pdf-ben.

Idén is kiállt a kormány az LMBTQ-jogokért

A 2011 végén elkészült tanulmány (angol pdf) leszögezi, hogy a világ számos országában megsértik a szexuális kisebbségek jogait, ezekre a sérelmekre pedig reagálni kell. A gyilkosságokon, kínzáson és bebörtönzésen kívül a dokumentum leszögezi, hogy a diszkrimináció ellen is fel kellene lépnie az ENSZ-országoknak, valamint biztosítani kell, hogy az LMBTQ emberek szabadon szervezhessenek felvonulások és más módon is élhessenek a véleménynyilvánítási szabadságukkal. A tanulmány szerint szükséges a rendőrök, börtönőrök és hasonló testületek homofóbia-ellenes képzése is.

Arról, hogy a magyar állam képviselője kiállt a melegek helyzetét felmérő vizsgálat megindítása mellett, annak idején az MTI nem számolt be. Ugyanígy az is kimaradt a hírfolyamból, hogy a kormány által létrehozott Emberi Jogi Munkacsoport közleményben állt ki a „leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogainak tiszteletben tartása” mellett az idén májusi homofóbia ellenes világnapon.