Két év alatt hatan használták Papcsákék 20 milliós vendégházát

2014.07.03. 16:55
Az elmúlt két évben összesen hat vendégéjszakára adták ki a zuglói önkormányzat erdélyi házát. Ha ebben a tempóban megy tovább a csíkszeredai ingatlan hasznosítása, 740 év alatt sem fog megtérülni Papcsák Ferenc polgármester beruházása.

A zuglói önkormányzat 2012 tavaszán döntött arról, hogy 20 millió forintért megvásárolja a csíkszeredai Kőbánya u. 21. alatti ingatlant.

A Papcsák Ferenc vezette testület akkor a spórolás egyik kiváló módjának tartotta a vásárlást. Az előterjesztésben azt állították, hogy a házat az önkormányzat kedvezményes áron bérbe fogja adni az önkormányzati alkalmazottaknak, tanároknak, diákoknak, hogy számukra is könnyebbé váljon a testvérvárossal való kapcsolattartás, és hátrányos helyzetű személyek számára is biztosítható legyen a részvétel a különböző programokban.

„Az ingatlan hasznosítása elsődlegesen iskolai csoportok, tanárok, városvezetők, az önkormányzati alkalmazottak, képviselők látogatásához, illetve a zuglói önkormányzat kihelyezett képzéseihez, tréningjeihez, ill. kulturális látogatásaihoz kapcsolódhat” – állt az előterjesztésben.

Várnai László, ellenzéki önkormányzati képviselő a napokban megkérdezte az önkormányzatot, hogy kik és hányszor használták az adásvételtől számítva mostanáig a 12 személy elszállásolására alkalmas épületet.

A jegyző válaszából kiderült, hogy eddig összesen hat vendégéjszakát töltöttek el a házban, amiből 54 ezer forintos bevétel származott.

A jegyző az információs és önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva megtagadta az eddigi vendégek nevének kiadását. Annyit elárult, hogy eddig sem iskolák, sem sportolók nem vették igénybe a pihenőházat.

Az épület állagmegóvásával és figyelésével a Kőbánya utcai telekszomszédot bízták meg, amiért havonta 80 ezer forintot fizet ki a kerület.

Zuglónak sikerült

„Zugló Önkormányzata az online médiában gerjesztett újabb hisztériakeltő cikkre reagálva, az alábbi közleményben tájékoztatja a közvéleményt a tulajdonában lévő erdélyi vendégházzal kapcsolatban.”

Ezért a közleményt szó szerint közöljük:

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország különböző településéhez, megyei jogú városához, valamint a főváros több kerületéhez hasonlóan végre Zugló Önkormányzatának is sikerült ingatlant vásárolnia Erdélyben, a határainkon túli legjelentősebb tömbben élő magyarlakta Székelyföldön, ahol Zuglónak két testvértelepülése – Alsósákos és Csíkcsicsó – is található. Az ingatlanvásárlással Zugló a kerület azon vagyonát gyarapította, mely a jelen önkormányzati ciklusban közel négy év alatt összesen 6 milliárd értékű ingatlanvagyonnal gyarapodott az előző ciklushoz képest. Míg az előző, szocialista-liberális városvezetés eladósította a várost, felélte vagyonát, addig a jelenlegi vezetés 8 milliárd forint értékű adósságállománytól szabadította meg Zuglót, 2 milliárd forint plusszal teljesítve a zárszámadást.”