nonono

Ki kell adni Lázár luxusútjainak részleteit

2014.07.03. 14:48 Módosítva: 2014.07.03. 14:53

A Transparency International a Facebook-oldalán közölte, hogy az ügyvédjük által képviselt Pethő András, volt origós újságírónak kedvező ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék, amikor úgy döntött, hogy a Miniszterelnökségnek 15 napon belül ki kell adnia Lázár János svájci és olaszországi utazásainak részleteit.

A Miniszterelnökségnek meg kell mondania, hogy Lázár János mely feladatainak végrehajtása érdekében volt szükség az utazásra, milyen szállodában szállt meg a delegáció, továbbá a szállásköltségeket, utazásonként és szállodánkénti bontásban.

A Fővárosi Törvényszék indoklása szerint a Miniszterelnökség nem vitatta, hogy az utazásokra közfeladat ellátása céljából került sor, azok költségeit pedig a Miniszterelnökség fizette, ezért ez közérdekű adatnak minősül, amit az információs törvény alapján ki kell adni az újságírónak.

A részítélet nem jogerős, a felek 15 napon belül fellebbezhetnek.

Lázár János május végén visszafizette kétmillió forintos utazási költségtérítését az államkasszába, holott Giró-Szász András akkori kormányszóvivő azt mondta: „Az államtitkár a miniszterelnök megbízásából utazott, és az ország érdekében történtek a találkozók.”

Az Origo cikksorozata szerint Lázárék szállásköltsége egy 2012. november végi háromnapos angliai utazáson 920 ezer forint volt, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. A kérdésre, hogy kivel vagy kikkel utazott Lázár ezeken az utazásokon, sem Lázár János, sem a Miniszterelnökség nem válaszolt.

Lázár Jánost tolmácsként két ember kísérte: Sonkodi Balázs, aki azóta a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára lett, valamint Perényi Zsigmond, aki a Lázár János által felügyelt Magyar Holokauszt 2014 – Emlékbizottság titkára.

A cikksorozat szerzője, Pethő András június elején felmondott az Origónál azt követően, hogy meg nem erősített hírek szerint ezen cikkek miatt kellett távoznia a lap főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek.