Lemondott a Klebelsberg Központ elnöke

2014.07.04. 11:00

Másfél év után lemondott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke.

Az Index információi szerint Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről.

Már az áprilisi országgyűlési választás után egyértelmű volt, hogy az ország legnagyobb munkaadóját, a több mint százezer iskolai oktatót foglalkoztató Kliket a 2013 januárja óta irányító Marekné iránt megrendült a bizalom, és új vezető kinevezése várható. Akkoriban Áder János húga, Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője volt a poszt egyik várományosa.

Marekné Pintér Aranka az év elején még kiválóra értékelte saját működését. A januári értékelő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Klik minden korábbinál hatékonyabb és átláthatóbb köznevelési rendszert hozott létre.

A nagyon pozitív önértékelés nem csupán azért volt meglepő, mert a Kliket folyamatos sajtótámadások érték az átszervezésekből fakadó problémák miatt, hanem azért is, mert a rendszeren belül sem mindenki lelkesedett az eredményeiért.

Az Index hozta nyilvánosságra többek között Szabó Balázs miniszteri biztos összefoglaló tanulmányát, amelyben a szervezet átvilágítása után számos súlyos problémát talált a szervezet kialakításában és a vezetés felelősségét is egyértelműen kimondta.

Marekné 1999-ben a balatonalmádi gimnázium igazgatói posztjáról került az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) közép-dunántúli regionális vezetésébe. Az OKÉV-ben ismerte meg Hoffmann Rózsát, aki szintén 1999-ben lett a vizsgaközpont főigazgatója. Hoffmann Rózsa aztán 2010-ben újra megkereste Mareknét, hogy vegyen részt az Oktatási Hivatal újjászervezésében. Ő lett a hivatal elnökhelyettese, majd rövid kitérő után elvállalta az újonnan létrehozott Klik irányítását.