Tarlós: Van vidék-Budapest ellentét, és Lázár-Tarlós ellentét is

2014.07.05. 10:48 Módosítva: 2014.07.05. 17:25

A Magyar Hírlapnak adott interjúban Tarlós István igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy létezik Tarlós-Lázár ellentét. A főpolgármester természetesnek tartja, hogy Lázár volt hódmezővásárhelyi polgármesterként a vidékért küzd. Neki viszont mint ősbudapestinek kötelessége kiállni a fővárosért. Tarlós szerint mindkettejükben megvan az együttműködési szándék, a viszonyuk nem olyan, ahogy azt a sajtó leírja. Tarlós szerint

ha tetszik, ha nem, létezik a vidék-Budapest ellentét, nagyjából az ötvenes évek óta,. Ezt nem élezni, hanem mérsékelni kell. A csaknem kétmilliós főváros egy tízmilliós országban egyszerűen nem negligálható.

A Miniszterelnökség az év elején magához vonta a középtávú budapesti Európai Uniós fejlesztéseket, ami után úgy nézett ki, hogy a főváros százmilliárdos forrásoktól eshet el. A tárca azt közölte: Budapesten a közlekedési infrastruktúra elérte az európai átlagot, az EU legfeljebb az elővárosi vasutakat támogatja, az uniós fejlesztésekre pedig inkább vidéken van szükség. Tarlósnak azt ajánlották, ha ezzel nem ért egyet, lobbizzon Brüsszelben. Tarlós korábban már meglebegtette, hogy ha nem kapnak pénzt, szükség esetén leállítja a teljesen leamortizálódott 3-as metrót. Lázár János ezután bejelentette: a kormány idén márciusban garanciát vállalt a 3-as metró felújítására. 

Az interjúban Tarlós a kormánnyal való viszonyáról azt mondta:

ideális viszony legfeljebb férfi és nő között lehet, az ország és a főváros kapcsolatában ez elképzelhetetlen.

Tarlós azért úgy látja, Orbánban van hajlandóság az arányos és életszerű párbeszédre.

Egy nem ideális férfi-nő viszony

Előzetes letartóztatásba helyezték N. Jánost, akit felesége, az egy hónapja eltűnt Judit meggyilkolásával gyanúsítanak. A Bors információi szerint a nyomozók nem zárják ki, hogy a tettes feldarabolta a holttestet. A kétgyermekes családapát harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság, az indoklás szerint tartani lehet bizonyítékok manipulálásától és a tanúk befolyásolásától. A Bors úgy tudja, hogy a Darnózseli határában végzett rendőrségi kutatás részben eredménnyel járt. A holttest ugyan még nem került elő, de emberi szervek darabkáira bukkantak, amelyek azonosítása még folyamatban van. A terület közelében működő ipari kamerák a kérdéses napon két embert rögzítettek, akik egy-egy zsákkal a kezükben bandukoltak a bozótos felé. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben semmiféle értesülést nem kommentál.

A főpolgármester szívesen átadná az államnak a BKV-t. Ezzel a főváros a nagyon nehezen megoldható gondok 99 százalékától megszabadulna. Tarlós szerint a BKK nagyon sok jó intézkedést tett, de túl nagy a cég és túl szélesek a jogosítványai, ezért ha főpolgármester marad, a megrendelői és a kontroll szerepet hagyná a BKK-nál, de a végrehajtói funkciókat a BKV-nak kell ellátni. Tarlós hülyeségnek nevezte, hogy rivalizálna Vitézy Dáviddal, a BKK vezetőjével. Vitézyről ezt mondta:

Értelmes és intuitív fiatalember, aki korábban sohasem vezetett még céget, így tapasztalatlanságából néha valóban adódtak hibák, sőt ellentétek is.

Az új önkormányzati választási törvény a főpolgármesterrel szemben megerősíti a polgármestereket, miután a közgyűlésben 23 polgármester és 9 listáról bekerült képviselő ül. Tarlós szerint ez azt eredményezi, hogy a városvezetésnek a polgármesterekkel együtt kell küzdenie a fővárosért. Tarlós korábbi tapasztalatai szerint a kerületi polgármesterek mindig nagyon együttműködőek voltak, amikor a főváros ellen kellett küzdeni. Abban a pillanatban viszont, amikor előtérbe kerültek a kerületi érdekek, felborult a konszenzus.

Kósa Lajos ugyancsak a Magyar Hírlapnak azt mondta, az önkormányzati rendszer átalakításának lényege a pártpolitika kiszedése a rendszerből:

Szerintem az októberi választások után pártfrakciók sem fognak alakulni a Fővárosi Közgyűlésben, mert ennek nem lesz sok értelme. A polgármesterek ugyanis tényleg önkormányzati érdekeket képviselnek, ezeket pedig pártalapon nem lehet megszervezni.