Mégsem marasztalták el Hegedűs Lórántot

2014.07.07. 12:20

Új egyházi bírósági eljárás indul Hegedűs Loránt református lelkésszel, volt MIÉP-es országgyűlési képviselővel szemben, miután másodfokon úgy döntöttek, hogy a 2013. november 3-i Szabadság téri szoboravatással és az azt megelőző istentisztelettel kapcsolatosan indult fegyelmi eljárást az elejéről kell ismét lefolytatni.

A Magyarországi Református Egyház honlapja szerint „a lelkészt nem marasztalták el és nem is mentették fel: súlyos eljárásjogi szabálysértés miatt új eljárást kell kezdeni első fokon, egy kijelölendő egyházmegyei bíróságon" - közölték.

Az eljárásjogi szabálysértés akkor történt, amikor 2014. január 30-án a panaszlott jogi képviselője elfogultsági indítványt terjesztett be nemcsak az ügyben eljáró bíróságra, hanem a Budapest-Északi Református Egyházmegye teljes bírósága – benne foglalva a bíróság elnöksége – ellen, és ezt az indítványt a Budapest-Északi Református Egyházmegye Bírósága Elnöksége bírálta el. 

Tavaly ősszel a Hazatérés templomában istentisztelet keretében avatták fel Horthy Miklós mellszobrát, az istentiszteleten számos beszéd, megemlékezés elhangzott, felszólalt Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő is.

Szabó István, a dunamelléki egyházkerület püspöke ezután közleményt adott ki, amelyben a történtek miatt fegyelmi eljárás lefolytatását kérte Hegedűs Loránt ellen az illetékes egyházmegyétől. A Budapest-Északi Református Egyházmegye bírósága 2014. március 7-én hozta meg elsőfokú határozatát, amelyben írásbeli megrovásban részesítette a lelkipásztort. Álláspontjuk szerint Hegedűs Loránt magatartása "az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe" ütközött, ezért fegyelmi vétséget követett el.

A másodfokon eljáró Tiszáninneni Református Egyházkerület bírósága azonban úgy döntött, hatályon kívül helyezi az elsőfokú határozatot, arra hivatkozva, hogy az első fokú eljárásban súlyos eljárásjogi szabálysértés történt - írták a honlapon. 

Bölcskei Gusztáv, az egyház zsinatának lelkészi elnöke az egyházi testületnek szóló levelében a november 3-án történtek után azt írta: a Hegedűs Loránttal kapcsolatos ügy súlyossága indokolja az "akkurátus és fokozatos" egyházjogi eljárást.