A liberálisok miért lehetnek kirekesztők?

4O5A7068
2014.07.07. 17:16 Módosítva: 2014.07.07. 19:48
Az érpataki polgármester szombaton csatlakozni akart a Pride-hoz, de nem engedték, amit egy korábbi, őt elmarasztaló ítélet miatt kettős mércének tart. A melegfelvonuláson egyszerre kellett biztosítani a gyülekezési és szólásszabadságot, valamint a résztvevők személyi biztonsághoz való jogát, mondja a jogvédő, aki szerint az érpataki polgármester a kordonon kívül kifejthette véleményét, a Pride résztvevőinek pedig nem kellett eltűrniük maguk között a velük egyet nem értőket.

– Miért szeretnének jönni?

– Én még soha nem utaztam ilyen... vonaglókamionon?

– Akkor azt javasolom, hogy a Keletibe menjen. És most akkor rendőrt hívok, várja meg itt.

– Ki itt a főszervező? Oda akarom adni neki a Társaság a Szabadságjogok keresetét. Ugyanazt, amivel a TASZ-os élt Érpatakon. Én ugyanígy szeretnék élni ezzel. Szeretném megnézni közelről. Nem fogok senkit bántani.

Ez a  beszélgetés szombaton a melegfelvonulás elején az egyik kordonnál zajlott le Orosz Mihály Zoltán, érpataki polgármester és a Pride egyik szervezője között. A polgármester be akart menni a melegfelvonulásra. A saját elmondása szerint ezüstfácántollas kalapban és nyírségi népviseletben érkező polgármester közben egy ószövetségi idézetet tartott a kezében, miszerint aki férfiként férfival hál, annak – vastag betűvel kiemelve – meg kell halnia.

A polgármester azt az ítéletet is lobogtatta, amelyben a Nyíregyházi Törvényszék első fokon kimondta: politikai diszkriminációt követett el, amikor községe egyik polgárát és egy újságírót rendőrökkel vezettetett ki egy önkormányzat által szervezett rendezvényről.

A TASZ-nak dolgozó, érpataki Szőllősi Gábor, és Tódor János újságíró 2013 februárjában egyszerűen beült az érpataki iskolában szervezett becsületnapi megemlékezésre. Nem szólaltak fel, nem csináltak semmit, csak ültek a székükön. Amikor a katonai egyenruhába és rohamsisakba öltözött polgármester kiszúrta őket, először viszonylag udvariasan kérte őket, hogy távozzanak. Később egyre hangosabban kiabált és gyalázta őket a hallgatóság előtt, végül rendőrökkel vezettette ki őket. Erről itt láthat videót>>>

Az Index szombaton készült videóján látszik, hogy az érpataki polgármester ezt az ítéletet akarta a visszájára fordítani, amikor megpróbált bekéredzkedni a Pride-re. A videón többször is elmondja, hogy nem akar bántani senkit, csak gyakorolni szeretné jogait: 

Biztosítsák a szabadságjogot! Ugyanazt kérjük, mint amit a liberálisok kapnak.

A vita egyre hangosabbá vált. Az Orosz Mihály Zoltánnal együtt érkező, feszült arcú srácok közül az egyik felmászott a fémkordonra, majd a Pride gyülekező résztvevőinek és persze a kameráknak ezt mondta: 

Budapestből nem csináltok Párizst! Itt nem lesz buziházasság, nem lesz örökbefogadás! Csírájában megsemmisítjük az egészet!

Itt nem lesz buziházasság

Ez így már épp elég volt ahhoz, hogy ne engedjék be őket, amivel el is érték céljukat.  Valószínűleg az érpataki polgármester lett volna ugyanis a legjobban meglepődve, ha bemehet, sőt, felsegítik az egyik kamionra. A provokáció célja nyilvánvalóan az volt, hogy megmutassák: a liberálisok sem nyitottak, ők is kitiltják azt, aki nem ért velük egyet.

De mit tett volna Orosz Mihály Zoltán, ha beengedik? Sikerült elérnem a polgármestert, ezt mondta:

Beszélgetni szerettem volna a résztvevőkkel, tanulmányozni őket, és felmutatni nekik a mi keresztény-konzervatív értékrendünket. Meg akartam mutatni nekik, hogy ha az Ószövetség ezt elítéli, nekem miért kellene igazodnom az ő értékrendjükhöz, ehhez az ördögi, sátáni értékrendhez.

A polgármester azt is meg akarta tanítani az ott lévőknek, hogy  senki nem tehet különbséget állampolgár és állampolgár között a jogai gyakorlásában, de szerinte a melegfelvonulás szervezői mégis ezt tették:

Az események bebizonyították, hogy nincs jogegyenlőség Magyarországon, csak kettős mérce van. A TASZ ez ellen miért nem tiltakozik?

Nagyon nagy különbség van az Érpatakon és a szombati Pride elején történtek között – mondta az Indexnek Szabó Máté Dániel, a TASZ jogásza. Az érpataki becsületnapi megemlékezést a helyi önkormányzat szervezte, a Pride-ot pedig egy privát társaság, még ha több ezer embernek is. A két szervezet és a két rendezvény közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Egy polgármester nem távolíttathat el senkit pusztán azért egy nyilvános önkormányzati rendezvényről, mert tudja róla, hogy más politikai nézeteket vall, hangsúlyozta Szabó Máté Dániel. Egy önkormányzati rendezvény mindenkié, és az az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá tartozik. A Budapest Pride ezzel szemben a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvény volt.

A Pride-nál a szervezőkön óriási felelősség volt, hogy a több ezer ünneplő biztonságát garantálják. A beengedésnél ezért a nyilvánvalóan ellenséges szándékkal érkezőket vagy az agresszív elemeket igyekeztek kiszűrni. Ilyen kiélezett helyzetben versengő érdekek és jogok vannak: a szólásszabadsághoz és a gyülekezéshez való jogot kell összehangolni a személyi biztonsággal. Ezt ebben az esetben csak úgy lehetett megvalósítani, ha valaki a kordonon belül, más pedig a kordonon kívül gyakorolja jogait.

Részletek az alaptörvényből

  • Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.
  • Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez.
  • A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.
  • A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. 

Szabó szerint tehát a Pride résztvevőinek nem kell eltűrniük maguk között a saját rendezvényükön a velük egyet nem értőket, ellentétben a polgárokkal szemben kötelezően semleges önkormányzattal. Szabó Máté Dániel szerint azonban

teljesen rendjén való, hogy valaki kifejti akár a Pride-dal kapcsolatos ellenvéleményét. Ebben senkit nem lehet korlátozni.

Orosz Mihály Zoltán pedig ezt a lehetőséget és a figyelmet a történtek alapján meg is kapta. Az esetet Szabó részletesen elemzi a TASZ blogján

Azt, hogy milyen következményekkel járhat, ha valaki mégis a kordonon belül akarja kifejteni az ellenvéleményét, akkor lehetett látni, amikor egy székesfehérvári hatvannégy vármegyés srácnak sikerült felmásznia egy kamion tetejére. A fiú ugyanazt a bibliai idézetet mutatta fel, amit már az érpataki polgármester is. Az Oktogonnál emiatt az egész menet megállásra kényszerült.

Hogy hogy jutott oda? Egy szemtanú az Indexnek azt mondta:

ez a fiú ott vonult a többiekkel a menetben, és »eléggé buzira öltözte magát«. Az öltözékéből semmi nem utalt arra, hogy hova tartozik.

Ezek szerint tehát ha Orosz Mihály Zoltán nem hagyományőrző öltözetben, hanem pólóban és rövidnadrágban és egyedül jelenik meg, valószínűleg ő is gond nélkül besétálhatott volna. 

Arról nincsenek egyértelmű információk, hogy amikor a fiú fölmászott a kamionra, mit kiabált. Valaki azt hallotta, hogy a melegeket szidta, más szerint

azt kiabálta, hogy Európa, Európa, de biztos idézőjelben gondolta.

Nem volt sokáig a kamion tetején, mert hamar ott termett három biztonsági őr a ponyva tetején. Az Origo videóján jól látszik, hogy amikor már lefektetik, az egyik őr többször bele is rúg. A művelet egyáltalán nem volt veszélytelen: bárki lelökhette volna a másikat. Ahogy lehozták a srácot, hamar ott termettek a menetet kísérő rohamrendőrök és előállították.

Hogy még egyet lehessen csavarni a történeten: szélsőjobbos portálokon azt állítják, a három biztonsági ember roma volt, egyikük pedig „a geci magyar” kiáltással teperte le a HVIM tagját (korábban már született súlyos ítélet romák ellen azért, mert a magyarokat gyalázták). Felrótták azt is, hogy az egyik felvonuló papi ruhába öltözött és a „Nemzeti érzelmű faszszopók” feliratot mutogatta, az árpádsávos Nagy-Magyarország közepébe pedig egy hímtagot rajzolt. Az egyik szélsőjobb portálon hajtóvadászatot is indítottak a három biztonsági ember ellen: 100 ezer forintot ajánlottak fel azért, aki megrugdosta a fiút.

A rendőrség hétfő este jelentette be, hogy rendzavarás miatt indított eljárást a kamionra felmászó hatvannégy vármegyés ellen, de a biztonsági őröket is letartóztatták, ellenük csoportosan elkövetett garázdaság miatt indítottak eljárást.

A Hősök terénél a kordont ledöntő három ember ellen is csoportos garázdaság, a kordonon átugró és szitkozódó férfi ellen rendzavarás miatt indult eljárás.

Az ügyben megkerestük a Pride szervezőit. Ők délutánra ígértek közleményt az ügyben.