Kettészelte az országot a viharzóna

2014.07.08. 13:18

Kettészelte az országot a viharzóna: a felhőszakadás és a jégeső az Esztergom–Budapest–Békéscsaba vonalon tombol. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső részének egészére és Borsod megyére is másodfokú riasztást adott ki, mert nagyméretű jégdarabok (2-3 cm) eshetnek, és durván erős, károkozó szélrohamok érkezhetnek.  A felhőszakadások során egyszerre 30-50 milliméternyi csapadék is hullhat, az Időkép percről percre jelentése szerint Petőfiszállásra 25 perc alatt 48 milliméternyi eső zúdult le.

Szolnokra az Időkép viharkamerájának felvétele alapján így futott be a vihar:

Így szakadt le az ég Szolnokon

Békés Megyei Hírlap arról tudósít, hogy "rég nem látott vihar tombol" a megyében, a helyi katasztrófavédelem ki is adta a narancs riasztást. Az égből cseresznyenagyságú jégdarabok estek, a szél 4-5 ház tetőszerkezetét is megbontotta.

Az északkelet felé tolódó zivatarlánc már egy órája öntözi Hevest, Nógrádot és Borsodot, Jászberényből áram- és netkimaradást is jelentettek.

A hidegfront maga előtt tolja a meleg levegőt, az ország keleti csücskében így most is tombol a kánikula: a hőmérséklet 31–35 fok között alakul. De a front elvonultával is visszatér a hőség: a déli határon máris 30 fokot mérnek, ami a levegő nedvességtartalma miatt még melegebb hőérzettel jár. Baranya megyében azonban máris képződik az újabb szupercella, ami az este folyamán újabb esőkkel kecsegtet.

Még több viharfotó az Időkép percről percre tudósításában
Még több viharfotó az Időkép percről percre tudósításában
Fotó: Időkép.hu

A villámlás miatt Kunszentmiklóson egy időre el kellett zárni a gázszolgáltatást. A HavariaPress tudósítása alapján egy felújításon dolgozó földmunkagép még a vihar előtt véletlenül átvágott egy 110 milliméter átmérőjű gázvezetéket. A környéket 300 méter sugarú körben lezárták, egy 24 lakásos társasházat kiürítettek; és mivel közben nagy villámokkal megérkezett vihar, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat leállíttatta az egész településen leállította a gázszolgáltatást. Az otthonukat ideiglenesen elhagyó ötvenöt lakó közül tizet a helyi középiskolában helyezték el, a többiek maguk gondoskodtak elhelyezésükről. A gázszolgáltató szakemberei ezután elszorították a gázvezetéket, majd helyreállították a gázellátást.

Ha Ön már éppen a vihar magjában próbál túlélni, ne fogja vissza magát, küldjön képeket, videókat, rajzokat, apróbb nemeztárgyakat, rézkarcokat, rövid novellákat a tema@mail.index.hu-ra! Köszönjük!