Idén már 35 gyereket mérgezett meg a mosószeres gélkapszula

2014.07.09. 10:55

Az ÁNTSZ szerint az előző évekhez képest 2013-ban megháromszorozódott a mosószeres gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma. Tavaly 62, idén június végéig pedig már 35 gyerek került kórházba emiatt. A mérgezéses esetek csaknem felét az egyéves, harmadát a kétéves gyerekek szenvedték el.

A színes gélkapszulákat könnyen cukorkának nézhetik a gyerekek, ezért az ÁNTSZ arra kéri a szülőket, hogy a mosószeres dobozokat magas polcra vagy zárható szekrénybe tegyék. Mint írják, a kapszulák külseje olyan műanyag filmből készül, ami a nedvesség hatására azonnal oldódni kezd, ezért veszélyes, ha a gyerek a szájába veszi.

Mivel a kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, a mérgezési tünetek súlyosak lehetnek. A gél bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel. Az ÁNSZ azt javasolja, hogy ha megtörténik a baj, a súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében azonnal hívjunk mentőt, mossuk ki a gyerek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk.