Visszafizeti az állam a 98 százalékkal adóztatott végkielégítéseket

2014.07.09. 16:40

Csak a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást kell kifizetnie a 98 százalékos különadó helyett azoknak, akiknek a végkielégítését ezzel az extra teherrel sújtották – a többi pénz visszajár, döntött a kormány.

Kurucz Éva kormányszóvivő azt mondta, hogy a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntése alapján az emberek a korábban megállapított 98 százalékos különadó teljes összegét visszakapnák. Ebben az esetben ez után a pénz után semmilyen adót és járulékot nem kellene fizetni, ami indokolatlan pozitív diszkriminációt jelentene, írja az MTI.

Ez azért fordulhatott elő, mert az Alkotmánybíróság jogilag nem eléggé egyértelműen fogalmazta meg azt a döntését, amiben végül kimondta: nemzetközi szerződésbe ütközik a 98 százalékos különadó. Az erről szóló törvény egyik bekezdése azt mondta, hogy a végkielégítések után nem kell semmilyen más adót fizetni (se szja-t, se nyugdíjjárulékot), mert egy másik bekezdés rendelkezett a 98 százalékos extra teherről. Az AB viszont csak a 98 százalékos adóról szóló részt törölte, így az hatályban maradt, hogy semmilyen más adót nem kell fizetni a pénz után.

Nem automatikusan, hanem kérni kell

Az Indexhez eljutott igazságügy-miniszteri jelentés azt javasolta a kormánynak, hogy a 98 százalékos adó helyett a kifizetéskor érvényes szja-kulcsot (ez 2010-ben a magasabb sávban 40 százalék körül volt) kell kivetni a visszajáró pénzre. A jelentés nem javasolta a kormánynak, hogy nyugdíjjárulékot is kérjen a végkielégítések után, mert akkor az azóta nyugdíjba ment volt közszolgák nyugdíját is újra kéne sázmolni. A kormányszóvivő közleménye szerint nyugdíjjárulékot nem kell fizetnie a volt közszolgáknak.

A jelentés utal egy június 25-i kormánydöntésre, "ami alapján nem lesz lehetőség az automatikus önrevízióra, hanem csak kérelem alapján" fog elindulni a visszatérítési eljárás. Ez arra utal, hogy a különadóval sújtott volt közszolgáknak kérniük kell a visszatérítést, az nem lesz automatikus. A jelentésből kiderül az is, hogy az igazságügy-minisztérium szerint önrevízió keretében kell kérni a pénzt a NAV-tól, nem pedig adóvisszatérítésként.

5,8 milliárd forint a tét

A jelentés szerint 2010. és 2013. között körülbelül 2600 adózótól összesen 5,8 milliárd forint különadót szedtek be. Idén június végéig 173-an, összesen 568,5 millió forintot kértek vissza a NAV-tól a jelentés szerint, de hozzáteszik, hogy "a NAV további önellenőrzési kérelmekre számít".

A jelentés szerint a NAV-on belül a jogi bizonytalanságok miatt "az a felsővezetői döntés született, hogy az adóhatóság ne hozzon határozatot." Ez a döntés jogilag megkérdőjelezhető, mert az adóhatóságot különböző határidők kötik és a hatóságnak a hozzá érkezett kérelmekkel mindenképpen foglalkoznia kell, azokat el kell döntenie.

Szerdán írtuk meg, hogy az AB és a strasbourgi bíróság döntése ellenére a NAV nem akarja visszafizetni a pénzeket, ráadásul még büntetést is kiszabhat azokra, akik ezt megpróbálják. A NAV többek között azzal érvelt a belső körlevelében, hogy az AB döntése a bíróságokra vonatkozik, de rá nem, ami teljesen nonszensz, hiszen a NAV döntései megtámadhatóak a bíróság előtt. Az igazságügy-minisztériumi jelentés is elismeri ezt.