Emailbotrány a debreceni Jobbikban

2014.07.10. 10:30
Levéltitok megsértése miatt meszelte el a bíróság a Jobbik debreceni polgármesterjelöltjét, mert elolvasott egy párttársának címzett emailt.

Első fokon megnyerte a Jobbik debreceni polgármesterjelöltje, Kőszeghy Csanád Ábel ellen indított pert az a volt jobbikos nő, aki azért fordult bírósághoz, mert állítása szerint a politikus elolvasott egy neki címzett emailt. Az ügy azért is érdekes, mert a nő annak a Varanyi Sándornak a párja, aki 2010 és 2013 között maga is a debreceni közgyűlés Jobbik-frakciójának a képviselője volt, egészen addig, míg össze nem rúgta a port a helyi vezetéssel, jelenleg független képviselő.

De nemcsak Varanyi került szembe a debreceni vezetéssel, hanem mások is, így a párt először a városban, majd megyei szinten is kettészakadt. Az egyik oldalon a debreceni vezetőség, a másik oldalon a vezetést számos ügyben kritizáló tagok. Több, belső etikai eljárás folyt a vezetőség terhére, melyek sorra lezáratlanok maradtak, egy kivételével: az egyik képviselőt, Ágoston Tibort levéltitoksértés miatt elmarasztalták, utóbbi ügynek szintén Varanyi volt a sértettje.

Korábban Varanyi párja is debreceni alapszervezeti tag volt, ezért ő is kapott „jobbikdebrecen.hu”-s emailcímet, amit egyébként rendszergazdaként Kőszeghy Csanád Ábel készített a helyi párttagoknak. 

Az, hogy Kőszeghyhez került egy levél, amit Varanyi párjának küldött munkatársa, véletlenül derült ki. Kőszeghy a tagtársa levelezését ugyanis saját emailcímére irányította, majd megválaszolta azt a feladónak. Mindezt úgy, hogy arról a címzett nem is tudott. A levél tartalmáról pedig egyeztetett a feleségével.

Amikor a levéltitoksértésről Varanyi tudomást szerzett, még a Jobbik önkormányzati képviselője volt, párja pedig egyéni tag. Állítása szerint egészen Vona Gábor pártelnökig elment, hogy tisztázzák a történteket. 

Vona azt kérte, ne tegyünk büntetőfeljelentést, mert az ártana a pártnak. Pedig tudnia kellett, mit követett el Kőszeghy, hiszen az illetéktelenül elküldött levél feladója egy ügyvédnő volt, aki felvilágosította őt a lehetséges következményekről

– mondta az Indexnek a politikus. 

Varanyi azt állítja, abban bízott, hogy ígéretéhez híven Vona lépni fog, de ma úgy látja, a pártelnök arra játszhatott, hogy kifussanak a 30 napból, ennyi időn belül kellett volna ugyanis büntetőfeljelentést tenniük. Varanyi szerint az, hogy a levélügyet eltussolta a pártvezetés, az utolsó csepp volt a pohárban, ekkor döntött úgy, kilép a pártból és függetlenként folytatja tovább.

A bírósági iratokból egyébként kiderül, bár a „belső ellenzék” gyanúja végig az volt, hogy a felsőbb vezetés olvasgatja a tagok emailjeit. Varanyi felesége ugyanis ezt mondta a tárgyaláson:

Volt a párton belül egy kis társaság, akik összejártunk, és úgy éreztük, hogy a közöttünk elhangzó kommunikációból kiszivárognak információk más irányba, melyet bizonyítani nem tudtunk, de erre figyelemmel egymás között megbeszéltek szerint elkezdtünk egymásnak levelet küldeni a "@jobbikdebrecen.hu"-s email címekre

A félelem annyiban nem volt alaptalan, hogy a Jobbikon belül már volt egy hasonló ügy: 2012 tavaszán Endrésik Zsoltot azért zárták ki a pártból, mert a pártvezetés szerint információkat szivárogtatott ki a Hvg.hu-nak, mindezt pedig úgy derítette ki a Jobbik vezérkara, hogy ismeretlenek feltörték és nyilvánosságra hozták a politikus levelezését. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a pártvezetéssel szemben álló Endrésik emailjének feltörése összefüggésben van a Jobbikon belüli háborúskodással. 

Kőszeghy Csanád Ábel szerint az egész ügy bagatell.

Varanyi felesége azzal vádolt meg, hogy rendszeresen olvastam az emailjeit, és később figyelmeztetés nélkül letöröltem az összes fontos dokumentumot, amit az általam neki ingyen, szívességből biztosított email fiókjában tárolt. Ehhez képest a bíróság első fokon azt állapította meg, hogy egyetlen egy olyan visszapattanó emailt kaptam meg véletlenül, mint a levelezőrendszer kezelője, ami Varanyi feleségének volt címezve, de sem bocsánatkérésre, sem kártérítés fizetésére nem kötelezett, sőt, még a perköltséget is megosztva kell megfizetnünk

– reagált az ítéletre Kőszeghy. 

Varanyi ugyanakkor megküldte az Indexnek a szakértői véleményt is. Ebből kiderül, hogy a Kőszeghy által alkalmazott, a levelek saját emailcímére történő átirányításának beállítása nem csak Varanyi párját, hanem minden felhasználót érintett, így ha valaki más is kapott levelet, azt Kőszeghy láthatta a felhasználó hozzájárulása és tudta nélkül. Varanyi szerint nem igaz, hogy Kőszeghy véletlenül kapta meg a levelet, hiába állítja ezt most és a bíróságon is. „A törvény szerint véletlen levéltitoksértés nincs, az általa alkalmazott, saját magára történő átirányítás szándékos volt” – mondta a képviselő. Arról is beszélt, hogy Kőszeghynek semmiféle adatkezelési jogosultsága nem volt, így nem kezelhette volna a személyes adatokat sem, amivel szintén törvénysértést követett el.

„A levéltitoksértés ma Magyarországon bűncselekmény, ez az ítélet pedig megalapozza a büntetőeljárást. Ha valaki bűnt követ el és nem érzi önmagától, hogy bocsánatot kell kérnie miatta, hanem azt várja, hogy bíróság utasítsa rá, az önmagában is egy lelki szegénységi bizonyítvány” – utalt Varanyi arra, hogy az ügynek még nincsen vége. Igaz, ezt Kőszeghy is így látja, ő ugyanis fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen.