Özönvízszerű eső jön

2014.07.10. 15:33

Ahogy azt az OMSZ beígérte, kora délutánra újra elérte kis hazánkat az a fránya

egy vonalba szerveződő zivatarrendszer.

Az Időkép térképe szerint a délnyugati országrészben már esik, és a zivatarrendszer fokozatosan halad északkeleti irányba tovább. A meteorológiai szolgálat ráadásul négy megyére másodfokú, hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a heves zivatarok erős széllökésekkel (70-90 km/órás), nagy mennyiségű csapadékkal (25-30 mm),  és akár jégesővel is járhatnak. 

idojaras
Fotó: met.hu

Éjszaka főként északon és keleten, pénteken napközben viszont bárhol kialakulhat zápor, zivatar, ezért az ország keleti felére másodfokú, nyugati részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Néhol özönvízszerű eső is eshet (50 mm-t meghaladó) rövid idő alatt, miközben az északi, északnyugati szél is megerősödhet. Napközben míg keleten 20 fok alatt marad a hőmérséklet, nyugaton akár 26 fok is lehet.

hoterkep
Fotó: Időkép

Sajnos a hétvégén is hasonló időre kell számítanunk, szombaton keleten és északkeleten 30-50 mm-t meghaladó eső eshet, miközben a Dunántúlra már szárazabb levegő érkezik, és ott a hőmérséklet délutánra 25 fok felé emelkedik. Vasárnap már nagyobb eséllyel számíthatunk többnyire napos időre.