Elcserélt holttest miatt a temetés elmaradt

2014.07.12. 11:17

Elmaradt a szombathelyi Jáki úti temetőben péntek délután egy temetés, mert a ravatalozóban nem az a holttest feküdt a koporsóban, akit utolsó útjára vittek volna, értesült a Vaol.hu.

Ez horrorisztikus

- mondta a lapnak a 200 fős gyászolók egyike, aki szerint úgy derült ki az eset, hogy az elhunyt lánya még egyszer látni akarta édesanyját, ezért belenézett a koporsóba. Miközben a hozzátartozók várakoztak a temetőben, az elhunyt lánya elment a kórházba, hogy kiderítse, hová tűnt a holttest, elcserélték-e.

A prosecturán megkérte az ott dolgozókat, hadd nézze meg az elhunytakat, hátha megtalálja az édesanyját, de nem volt köztük. Ezért visszaérve a temetőbe az evangélikus lelkésszel együtt úgy döntöttek, hogy csak búcsúztatót tartanak.

A hírt megerősítette a lapnak a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője is, Kiskós Ferenc elmondta, hogy mint üzemeltető gondoskodik a sírásásról, a szertartásról, de a szállítást nem ők végzik.

Ilyen még nem volt Szombathelyen. Nagyon sajnálatos és szomorú az eset

- mondta Kiskós, aki szerint a szállító azt ígérte szombatra meglesz az elhunyt, de azt nem tudja, honnan keríti elő. A lap kereste a Glória Temetkezési Kft.-t, de nem érte el a cégvezetőt.

A sírások között az a szóbeszéd terjed, hogy a szállító elcserélte a holttestet, amikor két elhunytat hozott el a kórházból. Az egyiket már eltemette hétfőn Gencsapátiban, a másikat péntekre vitte a Jáki úti temetőbe. A cserére azért is gyanakszanak, mert a holttesten nem volt azonosító kéz- és lábcédula, a kórház pedig kötelezően így adja ki az elhunytakat.

A megyei tisztifőorvos szerint hozzájuk még nem érkezett bejelentés, kérelem az exhumálásra. Mint Stánicz Éva elmondta, az nagyon problémás, ha a halotton nincs lábcédula. Ugyanakkor úgy vélte, nem biztos, hogy az édesanyát már eltemették, előfordulhat, hogy a holttest egy másik halotthűtőben van. Stánicz szerint van olyan eset, ami túlmegy a kegyeleti kérdésén, és a büntetőjog körébe tartozik.