Önkormányzati törvény: rendkívüli ülésen tárgyalja az Ab az ellenzék indítványát

2014.07.12. 10:02

A július 20-án kezdődő nyári szünetre rendkívüli ülést hívott össze az Ab elnöke, hogy minél hamarabb döntsenek az ellenzéki országgyűlési képviselők választójogi beadványáról, amelyet hétfői ülésén kezdi el tárgyalni a testület - nyilatkozta Paczolay Péter, az Ab elnöke a Magyar Nemzetnek.

Mint ismert, 57 MSZP-s, jobbikos, LMP-s és néhány független képviselő együtt azt kérelmezte: semmisítse meg a testület a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásáról szóló rendelkezést. Szerintük a szabály sérti a közvetlenség és az egyenlő választójog elvét, ezért az a céljuk, hogy a Fővárosi Közgyűlést a Fidesz szándékával ellentétben ne a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerülő politikusok adják.

Július 20-án megkezdődik ugyan a törvénykezési szünet, de az ügy súlya és az önkormányzati választások közelsége miatt úgy döntöttem: rendkívüli ülést hívok össze. Dolgozni fogunk mindaddig, amíg a testület be nem fejezi az indítvány vizsgálatát. Az előkészületeket megtettük, így a jövő héten, 14-én megtarthatjuk az ügyben az első tárgyalást.

Paczolay Péter szerint ősszel három alkotmánybíró - Bragyova András, Kovács Péter és Balogh Elemér - kilencéves megbízatása szűnik meg. Szeptemberig legalább két alkotmánybírót kell választani. Az elnök megjegyezte, hogy jelenleg egyetlen nő van a testületben, ősszel két nemzetközi jogász távozik és szükség lenne munkajogászra, illetve az igazságszolgáltatásból érkező gyakorló szakemberre is.