Szárszón egy éve nincs bűnözés, csak néha betörnek pár házba

2014.07.13. 09:06
Hihetetlenül hangzik, hogy van olyan település Magyarországon, ahol megszűnt a bűnözés. Olyannyira hihetetlen, hogy nem is igaz. Évi tíz betörés miatt bekamerázták az egész falut, pedig egyesek szerint a helyi vagyonvédelemnél sokkal nagyobb gond, hogy kiesett a focicsapat a megye egyből. Riport Balatonszárszóról, ahol Avicii helyett inkább Hevesi Tamás koncertet rendeznek.

Balatonszárszón egy éve nem történt bűncselekmény, jelentette Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. A hír hatására volt, aki rögtön vett egy telket a településen, mondván az ország legbiztonságosabb helyén akar házat építeni - tudtuk meg a Dorogi Sándor polgármestertől. Ha létezik tündérmese, akkor az Szárszón játszódik tavaly nyár óta, a saját szemünkkel is meg kellett néznünk, mi a siker titka.

Szárszó egy igazi paradicsom, egyszerre élvezheti idős és fiatal, őslakos és turista. Mindenhol fák, virágok, lángosozók, lelakatolatlanul a kocsma oldalához támasztott biciklik, ételhordók lógnak a kerítéseken, és akkor a lélegzetelállító földrajzi adottságokról még nem is beszéltünk. Mégis, a község lassan rablóhordák martalékává vált, ezért jött a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, és rendet vágott a sorok között.

Garamvölgyi László szerint "áldatlan állapotok" uralkodtak a településen, különösen szezon után. Gyakoriak voltak a betörések, az is előfordult, hogy egyesek beköltöztek az üresen álló ingatlanokba, áthívták a haverokat, és hetekig ment az ingyen nyaraltatás, mondta az Indexnek az ORFK egykori szóvivője. Ezt megelőzendő a következő intézkedések történtek Balatonszárszón:

  • Térfigyelő rendszert telepítettek
  • Szervezettebbé tették a polgárőrséget
  • Bűnmegelőzési oktatást nyújtottak a nyugdíjasoktól az iskolásokig mindenkinek

Ennek eredményeként pedig egy éve nem történt bűncselekmény a településen, szólt a hivatalos jelentés. Az első ember, akit megszólítottunk, rögtön zárójelbe tette a szárszói csodát:

Két hete betörtek egy ismerősöm Ady Endre utcai házába. Kiment a rendőrség, helyszíneltek, gyereklábnyomokat találtak a kertben, a tettes a bukóra nyitott ablakon mászhatott be

- mondta a középkorú asszony, aki szerint ettől függetlenül nincs baj a helyi közbiztonsággal, ő például egyedül él, de nem fél éjszakánként.

A Popey Pub teraszán leültünk egy jókedvű asztaltársasághoz, ekkor jött a második pofon: az egy évig tartó bűncselekmény-aszályról érdeklődve egyikük rögtön megjegyezte, hogy ő is ismer olyat, aki mostanában vette észre, hogy betörtek a házába. "Ellopták a csaptelepeket, a WC-tartályt, a gázpalackot, és a villanybojlert", mesélte, a tettet végül nem követte feljelentés, mert az olyan lett volna, mint "eső után köpönyeg". Az úr szerint egyébként Szárszón jó a közbiztonság, viszont a vagyonvédelmen lenne mit javítani.

A háromfős társaság szerint azonban a legnagyobb gondot mégsem a betörések okozzák, hanem hogy a helyi focicsapat kiesett a megye egyből. "Tavaly még bajnokok voltak, idén kiestek. Egy év alatt tönkre tették a csapatot, azóta senki sem jár ki. Botrány!" - foglalta össze.

Szárszón a piac mellett állították fel a Police Point nevű bódét, ahol bárki bármikor eszmét cserélhet a rendőrökkel. Ottjártunkkor, péntek délután kettőkor már zárva volt, viszont egy babakocsit toló férfi hosszasan megnézte. Megkérdeztük, mit gondol a helyi közbiztonságról.

Nagyon jó, a fiam barátait kedden rabolták ki a strandon. Elvittek tőlünk 25 ezer forintot, és két mobiltelefont. A tettest viszont gyorsan elkapták, és a fiúk is visszakapták az értékeiket

- mondta Kreft-Horváth Lóránd. Ettől teljesen padlóra kerültünk, ugyanis körülbelül tíz megszólítottból hárman bűncselekményekről számoltak be, ráadásul a közelmúltból. Kreft-Horváth ugyanakkor tankönyvbe illően elmondta, hogy "a Police Point növeli az ember szubjektív biztonságérzetét", ezért örül neki.

Dorogi Sándor polgármesterrel egy órával korábban találkoztunk az irodájában, és átrágtuk a szárszói helyzetet. "Tavaly nyáron a rendőrség tartott egy nagyszabású értekezletet a Balaton körüli rendőrkapitányságokkal, valamiért engem is meghívtak, igazából nem tudom, hogy kerültem oda", kezdte. Saját bevallása szerint elpanaszolta, hogy kezdeni kellene valamit a község helyzetével, a felvetését pedig "nagy ovációval" fogadták.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy Balatonszárszó sosem volt igazán a bűn faluja: évente átlagosan tíz üdülőbe törtek be. "Akit érint, annak ez nagyon komoly dolog" - érvelt a bűnüldözési reform szükségessége mellett.

Volt olyan év, hogy az összes láncfűrészt ellopták a garázsokból, lakásokból. Nagy csapás volt ez a falunak.

Tavaly nyáron azonban változtattak a korábbi gyakorlaton, mert belátták, hogy a két körzeti megbízott kevés egy akkora településre, ahol a szezon legforgalmasabb napjain tízezer ember is lehet. Az önkormányzat egyik autóját átadták a polgárőröknek, akik a járművet rendőrautónak álcázták, de a rendőrség felirat helyett az áll rajta, hogy polgárőrség. "Ez már önmagában visszatartó erő" - mondta Dorogi.

Arról is beszélt, hogy már régóta akartak térfigyelő rendszert, mert manapság

akinek nincs térfigyelő kamerája, az nem is ember

de majdnem két évig tartott, mire minden engedélyt megszereztek. Alaposan bedrótozták a nagyközséget, a felvételeket pedig az önkormányzat egyik rejtett zugában figyelik, a digitális tekercseket egy hónapig tárolják.

A polgármesternél rákérdeztük az Ady Endre utcai betörésre (akkor még csak arról hallottunk), mire azt felelte, hogy hozzá nem jutott el a híre, majd hozzátette, "lehet egy notórius betörő játszik velünk, és rontani akarja a statisztikánkat".

De szerinte nem is ez a lényeg, hanem a példátlan összefogás, amiben idős és fiatal együtt tesz a bűnmegelőzésért. Az iskolásoknak is tartottak oktatást a rendőrök, igaz nekik nem a betörésekről, hanem arról, hogy figyeljenek az iskola körül ólálkodó gyanús személyekre, akik megpróbálják elrontani őket.

"Szerencsére Szárszón nyoma sincs a kábítószerhasználatnak. Sajnos most Zamárdiban beindult a buli (Balaton Sound), és csúszik-mászik mindenki a sárban, nemcsak a zene miatt" - mondta. 

Náluk viszont nincsenek ilyen események, mert másra helyezik a hangsúlyt. Dorogi a 2011-ben alapított Csukás István Színházzal büszkélkedett, ahol többek között fellépett a 100 Folk Celsius, Hevesi Tamás, a Korda György - Balázs Klári duó, és még sokan mások. De hogy legyen valami a fiataloknak is,

július 12-én fellépett az Intim Torna Illegál, akik egyetlen balatoni koncertjüket adták, azt is csak azért, mert a frontember a polgármester fia.

Ha már ott voltunk, rákérdeztük a település állítólagos legnagyobb problémájára, a focicsapat meredeken hanyatló teljesítményére is. A csapattal az történt, hogy a megyei első osztály megtartása érdekében "importáltunk tíz külföldit, mármint nem szárszói fiút, akik évi 6-8 millió forintba kerültek a költségek miatt". De hosszas töprengés után rájöttek, nincs különbség a megye egy, megye kettő és az NB III. között, viszont ha csak a megye kettőben játszanak, kevesebbet kell utazni, olcsóbban kijön a csapat, és nincs szükség a külföldiekre. Ezért most csak szárszóiak vannak a csapatban, Dorogi szerint ez jó az egyébként is dübörgő helyi utánpótlásnevelésnek.

Ezután megnéztük az önkormányzat rejtett vezérlőjét, ahova befutnak a térfigyelőkamerák felvételei. A rendszer kezelője azzal nyitott, hogy ez egy annyira titkos helyiség, hogy elvileg be sem mehetnénk oda. Végül mi írtuk be a jelszót a gépbe, mert a rendszergazdán nem volt rajta a szemüvege, és nem látta a billentyűzetet. Néhány percig néztük a kamerák felvételeit, szerencsére ez idő alatt sehova sem törtek be.