Nem fogják kitalálni, mivel kísérletezik Érpatak polgármestere!

2014.07.14. 15:43
Az érpataki polgármesternek annyira fontos a lelki üdvösség elősegítése, hogy két évvel ezelőtt négy civil szervezetet is alapított a cél érdekében. Orosz Mihály Zoltán sokakkal ellentétben pozitív gondolkodású: a cégei rajta vannak a végrehajtás alatt álló adózók listáján, amit ő ki is használ egy jó kis kísérletre.

Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán több vallási szervezet vezetője is, mindegyik ilyen szervezet a saját lakcímére van bejegyezve. Orosz az atyja a zéró toleranciát hirdető „érpataki modellnek”. Jó kapcsolatokat ápol a Jobbikkal és olyan szélsőjobboldali szervezetekkel is, mint például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vagy a Betyársereg. Szívesen vett volna részt az idei Budapest Pride-on, de hiába akart a tömegbe menni, nem engedték be, ami miatt azóta is neheztel a szervezőkre

Orosz meglehetősen aktív, és úgy tűnik, nem csak polgármesterként: 2012-ben négy vallási szervezetet is létrehozott. Az egyik a Becsület Légiója. A szervezetről keveset tudni, de a polgármester időnként katonai gyakorlóruhában jelenik meg itt-ott, és egy korábbi, az Átlátszó.hu-nak küldött helyreigazításában azt írta, hogy ez a ruha a Becsület Légiója formaruhája.

De mi a Becsület Légiójának a célja hivatalosan? Íme:

A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2-3. §§-aiban foglaltak szerint.

Ugyanarra a címre van bejegyezve az A Nap Szíve Lovagrend nevű szervezet is. Vajon mi ennek a szervezetnek a célja hivatalosan? Ugyanaz, mint a Becsület Légiójának:

A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2-3. §-aiban foglaltak szerint.

És ha ez a két szervezet még nem lenne elég, van még ezeken kívül három. 

Az egyik a Benefícium Szeretetszolgálat. De vajon ez a szervezet mit akar? Íme a hivatalos céljuk:

A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2-3. §-aiban foglaltak szerint.

De most őszintén, ki érné be három ilyen fantasztikus szervezettel, amely mind egy irányba, egy cél érdekében alakult? Még szép, hogy kell még két szervezet ezek mellé! Az egyiket úgy hívják, hogy Szent Korona Rend.

És vajon mi a Szent Korona Rend célja? Soha nem fogják kitalálni:

A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése, továbbá egyéb, az alapszabály 2-3. §-aiban foglaltak szerint.

De csalódniuk kell, ha azt hiszik, hogy Orosz Mihály Zoltánnak annyira fontos a lelki üdvösség elérésének segítése, hogy az ötödik szervezete is ezért küzd. A Múzsák Ihlete Európai Integrációs Térségfejlesztési, Telekommunikációs, Kulturális és Ismeretterjesztő Alapítvány földhözragadtabb célokat tűzött ki maga elé:

Az emberi értékek, s a szellemi, kulturális (természeti, közösségi, stb.) kincsek és javak gyarapítása és védelme, ismeretterjesztés, közművelődés elősegítése.

És miközben Orosz mások lelki üdvét próbálja elősegíteni, a cégei lelki üdvéért az adóhatóság gondoskodna.  Az Érpataki Modell Kft. szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtás alatt álló adózók listáján, de Orosz többi cégével sincs minden rendben: az Apollón „777” Kft. adószámát évekkel ezelőtt jogerősen felfüggesztették, a Hermész-777 Kft. pedig tavaly óta van NAV-végrehajtás alatt. 

Nekik magasabb céljaik vannak, mint nekünk

Megkerestük a polgármestert, hogy a vallási szervezeteiről és a cégügyeiről érdeklődjünk. Orosz Mihály Zoltán – miután előkapta a kamerát, és rögzítette a teljes beszélgetést – készségesen válaszolt a kérdéseinkre, noha többször hangsúlyozta, hogy az Indexet a szabadkőművesek és mindenféle külföldi ügynökök irányítják. De nem baj, mert előbb-utóbb úgyis Isten előtt kell felelnünk a tetteinkért. 

Orosz elmondta, hogy a négy szervezet nem egyház, hanem vallási egyesület volt, de most már csak vallási szervezetek. Különböző célból alakultak, és azért van fő célként ugyanaz feltüntetve, mert „nemcsak földi céljaik, hanem magasabb céljaik is vannak”, ráadásul vannak átfedések köztük.

Megtudtuk tőle, hogy a Becsület Légiója a „közjogi frontharccal” foglalkozik, és olyan liberális ügynökökkel veszi fel a küzdelmet, mint például az Index. Ezért például azon is fáradozik, hogy lapunk társadalompusztító tevékenységét feltárja, merthogy amit mi csinálunk, az nemzetpusztítás.

A Nap Szíve Lovagrend a lovagrendi hagyományokra fókuszál, a lovagias szellemiséget viszi tovább, a lovagrend emlékeit, az ismeretlen csatákat tárja fel. A Benefícium Szeretetszolgálatról azt mondta, hogy az egy karitatív szeretetszolgálat, „elesettekkel, öregekkel, fogyatékosokkal foglalkozik”, míg a Szent Korona Rend a szakrális államrenddel. A Muzsák Ihlete Alapítvány pedig – ahogy azt a neve is sugallja – térségfejlesztéssel.

Amikor arra voltunk kíváncsiak, hogy ezeknek a nemes célból létrehozott szervezeteknek mégis hány tagjuk van, kitérő választ adott. Azt mondta, a törvény által meghatározott létszám megvan, ez pedig szervezetenként tíz fő.

A nagy kísérletező

Orosz Mihály Zoltán egyébként nemcsak az érpataki modellel kísérletezik, hanem az élet egyéb területeit is kihasználja arra, hogy a körülötte lévő világ természetét megismerje. Ez akkor derült ki a számunkra, amikor rákérdeztünk:

Ha ennyire fontos neki a rendpártiság és a szabályok betartása, akkor miért vannak a cégei rajta a végrehajtás alatt álló adózok listáján?

A polgármester természetesen elmagyarázta: 

  • A könyvelője súlyos beteg volt és elfelejtette beadni a nullás adóbevallást. Merthogy ezek nem működő cégek.
  • Az állam – ahelyett, hogy a milliárdos adócsalókra csapna le – rájuk szabott ki maximális, 200 ezer forintos bírságot, ami igazságtalan. 
  • A bírságot majd be fogja fizetni, de egyelőre ez az egész számára egy nagyon jó kísérlet arra, hogy megnézze, hogyan működik az államapparátus ilyen esetben. Ezért minden lehetőséget végig akar járni, és majd csak a folyamat végén fizet. Az pedig, hogy ilyen brutális bírságot szabtak ki a cégeire, a megszálló hatalom érdeke.