Vitorlázik a III/II-esből lett államtitkár

2014.07.16. 13:58

Eljött a határidő, leadták a vagyonnyilatkozataikat az új kormány államtitkárai. Így tett a III/II-es operatív tisztből lett új rendészeti államtitkár, Tasnádi László is, akinek a bevallása szerint a XIII. kerületben van egy 80 négyzetméteres lakása, amit 2012-ben vett, és a szüleitől kapott ajándékba még 1997-ben egy fél hétvégi házat Balatonlellén. Nem adósa senkinek, és 30 ezer euró értékben van állami devizakötvénye. Tasnádinak az átlagállamtitkároktól elütő az ízlése autókban: egy 2013-ben vásárolt Smartja van. 2008-ben vett magának egy drágább járművet is: egy Balaton 31. típusú vitorláshajót.

Nem ő az egyetlen hajótulajdonos az új államtitkárok között. Patyi Gergely, az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a HÖK-ben kezdte a közéleti pályafutását, Ford Kuga terepjárója mellett egy Scholtz 22 Touring típusú kishajó tulajdonosa. Patyinak közel 50 millió forint megtakarítása van, a II. kerületben övé egy 51 négyzetméteres lakás, egy 38 négyzetméteres garázs, és az Újlipótvárosban is van egy 104 négyzetméteres földszinti lakása. Államtitkári fizetését ingatlan bérbeadással egészíti ki, saját ügyvédi irodájától is kap így havi bruttó 150 ezer forintot.

Két hónap: két kocsi és egy lakás

A stratégiai ügyekért felelős Sonkodi Balázsnak a vagyonbevallása alapján nagyszerűen indult a nyara. A Miniszterelnökség államtitkára, aki Lázár János régi ismerőse, 2014. május 13-án egyből két kocsit is vásárolt: egy 2006-os Volkswagen T5-öt és egy 2008-as BMW 530-at, július 12-én pedig vett 96 négyzetméteres lakást a II. kerületben már meglévő másik lakása, garázsa és tihanyi üdülője mellé. És még így is maradt 171 millió forintnyi megtakarítása.

A legfiatalabb államtitkárnak, az 1980-as születésű Bitay Márton Örsnek Inárcson vannak ingatlanjai, két építési telek és egy erdőterület. A vagyonnyilatkozata szerint az egyik telken éppen családi házat építenek, ami most szerkezetkész állapotban van, de még használatbavételi engedély nélkül. Kocsija nincs, készpénze 2 millió, de magánszemélyeknek 20 millióval tartozik. A Birtokpolitikai Tanács elnökeként havi bruttó 997 200 forintot kap.

Akinek még saját lakása sincs

Szám szerint a legtöbb ingatlanja, úgy tűnik, a Miniszterelnökség államtitkárának, a szintén csak 35 éves Kis Miklós Zsoltnak van. Csak Nyársapátiban, ahol a családi gazdaságuk működik, húsznál is több ingatlana (szántók, gyümölcsösök, erdők, legelők) van, és ezzel nincs még vége, van például egy fodrász- és kozmetikai szalonja is Cegléden.

Az új államtitkárok közül Zsigmondné Vitályos Eszter tűnik a legkevésbé jó helyzetben lévőnek a nyilatkozata alapján. Nincs ingatlana, semmi megtakarítása, viszont 8,5 millió forinttal tartozik a Zirci Takarékszövetkezetnek. Egyetlen nagyobb vagyontárgyat írt csak be: 2006-os Suzuki WagonR+ kocsiját.

 

Veresné Novák Katalin, az új ifjúsági és családügyi államtitkár – a miniszter korábbi kabinetfőnöke – viszont 9 ingatlant is felsorolt a vagyonnyilatkozatában, van közte balatonlellei üdülő, garázs, több szegedi és több budapesti (V. és XI. kerületi) lakás. Veresné a bevallása szerint több ingatlanát is ajándékba kapta. Fizetését ingatlan bérbeadással egészíti ki, bevallása szerint 1 704 000 forint jövedelme van ebből évente.

300 millió félretéve

Hoppál Péternek, a Fidesz szóvivőjeként megismert kulturális államtitkárnak Pécsen van két lakása és egy garázsa, kocsija egy 2008-as Ford Mondeo. Megtakarításait életbiztosításban, részvényekben, lakáselőtakarékosságban és takarékbetétben tartja.

Az új egészségügyi államtitkárnak, Zombor Gábornak, Kecskemét volt polgármesterének nem túl meglepő módon Kecskeméten van két családi háza (az egyik felerészben, a másik negyedrészt az övé csak), valamint Kiskunfélegyházán övé egy lakás fele. Egy 2010-es Subaru Legacy kombival jár, amit 2013-ban vett. Tartozása nincs, megtakarításának nagyobb részét, közel 6 millió forintot feleségével közös számláján tartja.

 A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Czibere Károly, aki a református szeretetszolgálattól érkezett, a bevallása szerint szerényen él. Egy 2011-ben vásárolt Suzukija és egyetlen ingatlana van: egy XVIII. kerületi családi ház felerésze. Tartozása nincs. Megtakarításait részvényekben tartja, illetve van 4 milliója a számláján.

A legtöbb félretett pénze valószínűleg a versenyjogi szakügyvédnek, Berke Barnának van az Igazságügyi Minisztériumnál.  Ingatlana csak egy van (egy építési telek Nagykovácsiban), kocsija nincs, viszont több mint 300 millió forintnyi megtakarítása van. Csak befektetési alapokban tart 220,9 milliót.

Aki ráállt a szántókra

Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkáré a III. kerületben egy 420 négyzetméteres családi ház fele, amit 2014-ben vett használatba, az V. kerületben egy 111 négyzetméteres lakás, egy 44 négyzetméteres lakás, Debrecenben egy lakás és egy garázs. Kocsija nincsen, viszont értékes festményeket őriz. Készpénzben tart 20 milliót, megtakarításai közelítik a 80 milliót.

Rákossy Balázs, a tervezéskoordinációért felelős államtitkár még nyög egy eredetileg 10 milliós jelzáloghitelt, ami majd 2016-ban jár le. XII. kerületi lakása van, kocsija nincs, 46 millió forintos megtakarítást halmozott eddig fel.

Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkárnak a bevallása szerint 6 ingatlana van, ezek egy része viszonylag új. Ferencvárosi lakása és garázsa mellé idén vett egy szántót Berzéken, tavaly egy szántót és egy legelőt Kompolton, és még két szántót Edelényben.