Nem hallgattak a Mazsihisz elnökére

2014.07.17. 14:12

Helyén marad Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) frissen megválasztott ügyvezető igazgatója, miután a szervezet szerdai elöljárósági ülésén nem szavaztak a visszahívásáról, írja az MTI.

Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke azért javasolta Schwezoff visszahívását, mert kiderült, hogy korábban transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is működött, és evangélikus egyházi tanulmányokat is folytatott.

„Egyik sem kizáró ok, illetve továbbra is teljes értékű zsidó embernek tekintik Schwezoff Dávidot, annál is inkább, mert a rabbija Deutsch Róbert az ülésen is megerősítette, hogy betért a zsidó vallásba, rendszeresen gyakorolja a hitét" – mondta Tordai Péter, a hitközség elnöke.

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv – aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget – április 9-én mondott le. Schwezoff Dávidról megválasztása után derült ki, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan – köztük a Mazsihisz elnöke is – felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.