Soha ennyi vezető nem volt a kormányban

2014.07.17. 07:35

Soha ennyi vezető nem volt egyetlen kormányban sem, mint a mostaniban, írja a Blikk. A harmadik Orbán-kormánynak 11 minisztere, 54 államtitkára és 98 helyettes államtitkára van, azaz a vezetők száma összesen 163.

A növekedés java részéért a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a felelős. Az Emminél 6-tal nőtt a helyettes államtitkárok száma, így már 17-en vannak. A kormányzati agyközponttá növő Miniszterelnökségen 11-ről 26-ra ugrott a helyettes államtitkárok száma.

A helyettes államtitkári poszt régen egyértelműen szakmai megbízatásnak számított. Most egyre több parlamentből kihullott kormánypárti képviselő van köztük. Koszorús László a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban kapott helyettes államtitkári posztot, a volt fideszes EP-képviselő, Becsey Zsolt is a fejlesztési tárcánál folytatja pályáját, Puskás Imre, volt fideszes képviselő, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke pedig a Miniszterelnökségen képviseli a nemzeti örökség védelmét.

Az első Orbán-kormányban a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok száma összesen 107 volt, a második Orbán-kormányban 106. A Bajnai-kormánynál ez a szám mindössze 85 volt. A Blikk összeállításában nem szerepel sem a Horn-, sem a Medgyessy-kormány, sem Gyurcsány Ferenc két kormánya.