Van pozitív hozadéka a Jobbik cukiskodásának

2014.07.17. 15:29

A Political Capital (PC) blogján megjelent elemzés szerint 2011-hez képest 2014-re csökkent a Jobbik szavazótáborában a cigányellenesség. Ettől függetlenül még mindig a Jobbik szavazói között a legmagasabb ez az arány.

Ahogy írják, korábbi elemzéseikből kiderül, hogy a magyarországi antiszemitizmus elsősorban politikailag generált jelenség, így annak terjedésében, erősödésében meghatározó felelőssége van a politikai kommunikációnak. A cigányellenességre azonban ez csak részben igaz, mivel az jóval erősebb és stabilabb az antiszemitizmusnál. Ettől függetlenül, ha a pártok szavazótáboraiban külön, részletesen mérik, akkor látható, hogy valamennyire mégis tudják befolyásolni azt.

A felmérés szerint a lakosság közel hattizede egyetért azzal az állítással, hogy „a cigányok vérében van a bűnözési hajlam”. A Political Capital 2011-es, illetve 2014-es tanulmánya alapján elmondható, hogy össztársadalmilag nem igazán változott az elmúlt években a cigányellenesség mértéke, de hozzáteszik, hogy a cigányokkal kapcsolatos negatív vélemények viszont „nyíltabbá váltak azon politikai erők szavazóinak a körében is, amelyekre korábban ez kevésbé volt jellemző”.

Bár a 2011-es felméréshez képest a Fidesz, az MSZP és az LMP szavazóinak körében is nőtt az egyetértés „a bűnözési hajlam a cigányok vérében van” állítással, a 2014-es adatok is azt mutatják, hogy az átlagot jóval meghaladó mértékben értenek egyet ezzel az állítással a Jobbik szavazói. ("Az MSZP és a Fidesz szavazói az átlag körül vannak, az átlag alatt pedig az LMP, a DK és az Együtt-PM szavazói".)

Kiemelik viszont, hogy 2011-hez képest csak a Jobbik szavazói körében lehetett érdemi csökkenést mérni a cigányellenességben: „76 százalékról 67 százalékra csökkent a fenti állítással egyetértők aránya". Ez a PC szerint azt mutatja, hogy a Jobbik utóbbi években megütött "mérsékeltebb hangvétele" mérséklő hatással volt a szavazótáborára is.