Index-interjúban sértették meg Ádert

2014.07.20. 10:28 Módosítva: 2014.07.20. 11:19

Megsértette Áder János köztársasági elnök jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát Kerék-Bárczy Szabolcs - mondta ki a Székesfehérvári Törvényszék, amelynek határozatáról a Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatta vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a Székesfehérvári Törvényszék július 16-án született elsőfokú ítéletében megállapította: Kerék-Bárczy Szabolcs megsértette Áder János jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy az Index portálon 2014. március 21-én megjelent interjúban valótlan állításokat közölt. Mint a közleményben olvasható, a bírósági eljárás során Kerék-Bárczy Szabolcs nem tudta bizonyítani állítását, ezért a bíróság őt sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció politikusa a per tárgyát jelentő interjúban az első Orbán-kormány működéséről és azzal összefüggésben vezető fideszes politikusok állítólagos megjegyzéseire hivatkozva, az egyéni meggazdagodásról beszélt:

"Ha már előjött Orbán, akkor adja magát a kérdés: milyen volt az első kormányában dolgozni? Mi a különbség a mostanihoz képest, hogy akkor a Miniszterelnöki Hivatalban és a Külügyminisztériumban három évet le tudott húzni?

Én ezt az egész történetet megírtam " Mi lett veled Stumpf István?" címmel a Népszabadságban. Engem azért hívott oda Stumpf István (az akkori kancelláriaminiszter– TG), mert évek óta baráti viszonyban voltam vele, azt gondolta, hogy csinálni kell egy kancellári típusú kormányzást, és ebben számított az én nemzetközi hátteremre, tapasztalataimra. Ennyi.Számomra körülbelül fél-háromnegyed év alatt derült ki– amit más oldalról Debreczeni József is megírt –, hogy az egész kormányzás veleje, alapja az egyéni meggazdagodás volt. Még csak nem is suttogva mondták azt a Miniszterelnöki Hivatalban–RogánAntal, Áder János, Stumpf István, Tóth Gy. László, Schmidt Mária, Bogár László és a többiek– azt, hogy

Szabolcs, vedd tudomásul, hogy a- és itt jött mindig egy káromkodás - kommunistáknak volt negyven évük, ezért igazságos, hogy mi, akiknek semmit nem hagytak, most bepótolunk mindent.

Megideologizálták maguknak a rablást. Ez nem változott.Ami változott, az az, hogy akkor nem volt kétharmaduk, volt egy koalíciós kényszer, melyben– nagyjában-egészében az MDF tisztessége miatt– nem tudták elkezdeni azt a masszív tolvajlást, mint most. De azért tettek rá kísérletet, emlékezzünk rá, hogySimicskaLajos volt az APEH-elnök, ezzel akarták kontrollálni az emberek számláit, beleláttak mindenbe, tudtak fenyegetni, zsarolni, tolták ki a közpénzeket a különböző állami alapokból. De a lépték más volt."