Elismerték: hibás volt a héber szórend a megszállási emlékművön

2014.07.22. 18:07

A német megszállás áldozatainak emlékművéhez készült héber nyelvű fordítás pontos, de a szöveg az emlékműre hibás szórenddel került fel - közölte a fordítást végző Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) kedden az MTI-vel.

Az intézmény ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy a Kormányzati Információs Központ hétfői tájékoztatása szerint az OFFI végezte "az áldozatok emlékére" szöveg fordítását magyarról négy idegen nyelvre. A központ arra reagált, hogy több médium is azt írta: fordítási hibák találhatók a fővárosi Szabadság téren felállított emlékmű feliratain.

Az OFFI közleményében hangsúlyozza: az iroda fordítói, lektorai és más, általuk megkérdezett anyanyelvi források is egyetértenek abban, hogy a nehezményezett héber kifejezés (fonetikusan "korbán") "a mai beszélt nyelvben széles körben használatos, semleges és általános kifejezés az áldozatokra, ide értve a holokauszt áldozatait is".

A másik kifogásolt nyelvi kérdéssel, az emlékművön olvasható héber szöveg szórendjével kapcsolatban az iroda közölte, az valóban nem helyes. A hibát - mint írták - az követte el, aki az emlékműre "tördelte és véste" a szöveget, ugyanis "a birtokos szerkezet két tagja felcserélődött", ami valóban értelemzavaró.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján azzal összefüggésben, hogy az emlékművön nyelvi hiba lehet, azt mondta: megvizsgáltatja az ügyet, és ha valóban hibát követtek el, bocsánatot fognak kérni, és intézkedni fog a javításról.