Csapdahelyzetbe lavírozta magát az Együtt-PM Miskolcon

2014.07.23. 13:46

Az őszi önkormányzati választáson Miskolcon független polgármesterjelöltként induló Pásztor Albert jelenlétében mutatták be az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös önkormányzati képviselőjelöltjeit. Ezzel egyidőben Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke az MTI-nek kijelentette, hogy továbbra sem támogatják Pásztort.

Vagyis miközben az Együtt-PM helyi szervezete Pásztor mögé állt, a párt országos elnöksége továbbra is elutasítja a pár éve a cigánybűnözésről beszélő volt rendőrkapitányt.

Szigetvári az MTI-nek problémásnak nevezte, hogy Pásztor Albert támogatja a vajdarendszert, ami az Együtt véleménye szerint egy társadalmi beágyazottság nélküli rendszer, ami ugyanakkor alkalmas a cigányságon belüli feudális elnyomásra. Pásztor emellett szerinte nem mutatott be olyan programot, ami a párt számára elfogadható lenne.

Szigetvári az Indexnek  azt mondta, hogy jogilag tiszta a helyzet: a képviselőjelöltekről helyben döntenek, de a polgármesterek támogatása az elnökség hatásköre tartozik, és mivel Pásztort ott politikailag elfogadhatatlannak tartják, kizárt, hogy támogassák. A helyzet szerinte azért nehéz, mert a most Pásztor Albert mögé beálló miskolci szervezet az országgyűlési kampány idején egy, a többség és a romák békés együttéléséről szóló integrációs programmal állt elő, így az elnökség a Pásztor-ügy ellentétes megítélése ellenére sem viszi kenyértörésre a dolgot a helyiekkel. 

Pásztor Albert az átláthatóság híve

Pásztor az avasi kilátónál tartott szerdai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a húsz közös képviselőjelölttől (önmagát is ide értve) elvárja hogy írásban nyilatkozzanak arról, rokonaik, hozzátartozóik semmilyen előnyt nem élvezhetnek Miskolc költségvetésének terhére. Megválasztásuk után pedig azonnal vagyonnyilatkozatot tesznek, és ezt minden évben megismétlik. Emellett tervei szerint városkonzultációt indítanak, és elfogadnak egy ciklusokon átívelő Miskolc-alkotmányt is.