Illegális exhumálásért több százezerre büntették a szombathelyi halottszállítót

2014.07.23. 12:15

Ahogy azt korábban írtuk, július 11-én, pénteken azért maradt el egy asszony temetése Szombathelyen, mert a ravatolozóban nem az a holttest feküdt, akinek a temetése lett volna. A temetést emiatt szombatra kellett halasztani, addigra a keresett holttest is előkerült, és mostanra már az is kiderült, hogy a halottat szállító és a szertartásra felkészítő Glória Temetkezési Kft. valóban  illegálisan nyitotta fel azt a sírt Gencseapátiban, ahová az elcserélt holttestet temették.

Stánitz Éva megyei tisztifőorvos ugyanis a Veol.hu-nak úgy nyilatkozott,

az engedély nélküli sírnyitás esetére egészségügyi bírságot szabtunk ki, a szokásos bírság többszörösét, amely több százezres nagyságrendű összeg, azt gondoljuk, hogy megfelelő szigorúságú a büntetés a vállalkozás nagyságához képest.

Mint mondta, megtették a javaslatot a Szombathelyi Járási Hivatalnak, hogy vizsgálják át a vállalkozás teljes működését. Továbbá, miután az általuk felvett jegyzőkönyvekből az derült ki, hogy a halottazonosítást igazoló dokumentumok kezelése nem megfelelően történt, sőt az okirat hamisítás is felmerült, feljelentést tettek a rendőrségen, akik nyomozni fognak az ügyben.

Ahogy az írtuk, az elcserélt holttesten nem volt azonosító kéz- és lábcédula, pedig a kórház kötelezően így adja ki az elhunytakat.

A halottszállító hétfőnegy köszönőlevélben elismerte, hogy az ő hibájából cserélték el a holttesteket.

Köszönetnyilvánítás a szombathelyi Vas Megyei Temetkezési Kft-nek, hogy a Glória hibájából pénteken elhalasztott temetést és azzal járó kellemetlenségeket tisztelettel, kegyeletteljesen, méltósággal befejezték, megadva a végtisztességet.

A sok kellemetlenkedő újságírók ostromának kiküszöbölésével végezték el a nem könnyű feladatukat.

Köszönettel a Glória Temetkezés részéről...