Falra lehetett mászni a felvételi miatt

2014.07.24. 19:42

Több százan várták a ponthatárok kihirdetését a Csörsz utcai Koltai Jenő Sportközpontban rendezett Pont Ott Partin. A nyolcadik ilyen rendezvényt idén az Educatio Kft. és a Semmelweis Egyetem közösen rendezte.

A sportközpontban több egyetemnek saját standja van. Itt van az ELTE, a Corvinus, a Semmelweis Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Károli és egy csomó cég, köztük a Mercedes, a Canon, a Bomba, a Stabilo, az AXA biztosító éss Diákhitel Központ is.  A Mercedesnél be lehet ülni egy menő luxusautóba, és ki lehet próbálni a Segwayt is.

A legindokolatlanabb szervezet, amelyik képviselteti magát az a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ( KEK KH ), ami a 1818-as kormányzati ügyfélvonalat reklámozza. A számon a felvételivel kapcsolatban is lehet kérdezni, de hangsúlyosan csak általános kérdésekre tudnak válaszolni. Kitöltöttem egy kérdőívet náluk, ebben olyan kérdések voltak, hogy például a barátaimtól kell megkérdeznem vagy az ügyfélkapun kell megnéznem, hogy a megrendelt útlevél elkészült-e már. Lehet viszont ügyfélkaput nyitni náluk, ami tök hasznos dolog.

  Amit már messziről lehetett hallani, az a borzasztóan kínos színpadi műsor. Volt egy dj- és popszakmai "előadás", amelyen a vicceskedő előadó zenélt a szájával a dobalapra és bemutatta a "kulisszatitkokat". DubFX azért sokkal jobban csinálja.

Nem marad el minden falunap legkínosabb jelenete, a közös táncóra sem. A most érettségizők mentségére szóljon, hogy senki sem csatlakozott a felhíváshoz, úgyhogy a színpadon végül egyedül táncolt csak a tánctanár. Aztán jött a SOTE reklámja a kivetítőn, angolul.

"Csak lazán"  - mondta a turizmus szakra készülő Márk, amikor azt kérdeztem, izgul-e a felvételi miatt. A járműmérnöknek készülő haverjával azért jöttek az állami ponthatárváró buliba, mert azt remélték, hogy több ismerőssel is összefutnak. Eddig ez nem jött be.

A BME építőmérnök mesterképzésére jelentkezett Andi, aki a barátjával, Zolival jött el a Pont Ott Partira. Andi szerint ez a rendezvény jobb az előzőnél, amin pár éve a Millenárison volt. Nem izgul a felvételi miatt, mert rengeteg pontja van. "Ha nem veszik fel, az azt jelenti, hogy nem indul a szak" - kommentálta a helyzetet a barátja.

A várakozás perceit sokan azzal ütik el, hogy kipróbálják a falmászást, de meg lehet próbálni ugyanezt sörösrekeszeken is.  Este fel fognak lépni a Dumaszínházasok, és lesz Colorstar és Junkies koncert is. Az egyik lány, akivel beszéltem, azt mondta: őt egyáltalán nem érdekli a felvételi, mert már egyetemre jár, csak a Colorstarra jött ki. Annyira azért nem nagy a buli, alkoholt se bevinni, se kapni nem lehet.

A koncert után, nyolckor aztán begördültek a ponthatárok.

Anya bent vagyok!

– ordítja a telefonba egy lány mellettem. Kicsit arrébb egymas nyakába ugrottak ketten. Sajnos az is látszik, hogy nehanyan fancsali arccal sétálnak kifelé a tömegből, miután látták a kivetítőn a ponthatárokat. Egy lány még sírt is.

A ponthatárok kihirdetése után jó sokan elindultak kifelé. "Nagyon ciki, hogy nem lehet itt inni" indokolta a távozását egy friss jogászhallgató. Valahol a belvárosban folytatják. A Junkiesra nagyon kevesen maradtak, ami érthető is az alkohol hiánya miatt.