Orbán elmeháborodott és/vagy hazaáruló

2014.07.26. 17:03 Módosítva: 2014.07.26. 18:29

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén tartott előadásában beszélt arról, hogy

  • liberális állam helyett nemzeti államot kell szervezni,
  • a magyarországi civilek valójában külföldről fizetett politikai aktivisták,
  • a jövőben bármi megtörténhet,
  • például az is, hogy a magyarok többszáz milliárd forintot kapnak a bankoktól

A beszédre természetesen minden parlamenti párt reagált.

MSZP: Orbán kilépett a demokráciából

Az Magyar Szocialista Párt elnöke, Tóbiás József közölte:

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből. Közjogilag még van az országnak miniszterelnöke és kormánya, de az értékeket tekintve nemcsak a szocialistákkal szakított a kormányfő ezzel a beszédével, hanem a liberálisokkal, a konzervatívokkal és mindenki mással, aki a demokrácia értékrendszerében keresi a megoldásokat. Szélesebb, erősebb, külső és belső kontrollokkal működő demokráciára van szükség.

LMP: tévesek a kormányfő következtetései

Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke szerint

Orbán Viktor egész hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze, ami leginkább abban érhető tetten, ahogy gátlás nélkül kihasználja, hogy a magyar társadalom szolidaritáshiányos. Ezek után pedig a cinizmust ostorozni meglehetősen sajátos. Ez leginkább egy lélekbúvárnak okozna feladatokat, és nem egy politikai elemzőnek

Hozzátette:

A Fidesz - az SZDSZ-szel szövetségben - az egyik fő felelőse, hogy 1989 után Magyarországon olyan liberális demokrácia alakult ki, amely nem védte meg például a közvagyont annak fosztogatóitól, nem jöhettek létre védelmi rendszerek. Amikor a liberális demokráciát, illetve a 89 utáni magyar fejlődés tehertételeit ostorozza Orbán Viktor, talán lehetne néhány szava arra, hogy az ultraliberális Fidesz 1989 után mennyiben támogatta a nyakló nélküli privatizációt.

Együtt-PM: Orbán Putyint majmolja

Az Együtt-PM szerint

Megdöbbentő beszédet mondott a miniszterelnök, aki Putyint majmolja. Mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának. Az állam már nem minden magyar állama, nem mindenkit képvisel, csak a kedvezményezettek szűk körét.

DK: Orbán elmeháborodott és/vagy hazaáruló

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szombaton, a fővárosi Szabadság-szobor lábánál tartott sajtótájékoztatóján így reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére:

Orbán Viktor lényegében azt hirdette meg, hogy a szabadságra épülő demokráciával szemben egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés a követendő példa. A miniszterelnök sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló.

A DK szerint

Agyrém, hogy Orbán Viktor Magyarország számára többek között Oroszországot és Kínát állította követendő példának, mert azok hatékonyan szervezik meg az államukat.

Hozzáfűzte:

Bármi megtörténhet, hiszen a magyar miniszterelnök készen áll arra, hogy lángra lobbantsa nemcsak Magyarországot, hanem Közép-Európát és az egész demokratikus nyugatot.

Jobbik: örülünk, hogy a miniszterelnök is szakít liberális gyökereivel 

Novák Előd, a Jobbik alelnöke szombaton így reagált az Orbán-beszédre:

A keleti nyitás a Jobbik régi politikai alapvetése, azonban a kormány csak szavak szintjén foglalkozik vele, a tettek nem azt mutatják, hogy valóban ki akarják egyensúlyozni a nyugati függőséget.

Emlékeztetett:

Sokakat megbotránkoztatott, amikor Vona Gábor pártelnök korábbi évértékelőjében arról beszélt, hogy nem hisznek ebben a fajta demokráciában. Ezt már régen meg kellett volna állapítania kormányzatnak is. 

A Jobbikban nagyon örülnek annak, hogy 

a miniszterelnök is szakít liberális gyökereivel.

Novák végül így búcsúzott:

A választási rendszerben jelenleg írni-olvasni nem tudó szavazóknak is van szavazati joguk. Olyan rendszerre van szükség, amely sikerre tudja vinni Magyarországot, ez pedig nem a liberalizmus, annak az ideje lejárt.