Csúnyán félreértett egy amerikai elemzőt Orbán

2014.07.28. 18:01

Csúnyán félreértette Orbán Viktor a Harvard egyik professzorának az elemezését az amerikai puha hatalom hanyatlásáról, és a kis baki miatt pont úgy érvelt a tusnádfürdői beszédében, ahogy a félreértett elemző szerint a Közel-Keleten a radikális iszlamisták szoktak uszítani. Orbán a következőket mondta szombaton: 

Egy nagy elismertségnek örvendő elemző szerint az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg, és ezzel lejáratják Amerikát és az amerikai modernizációt.

Török Gábor osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője megkereste, hogy mégis melyik elemzésből idézhetett Orbán, és meg is találta Joseph S. Nye, a Harvardi John F. Kennedy School of Government volt dékánjának az írását a Foreign Affairs magazinban. Nye ezt írta:

A közel-keleti autokratikus rezsimek kiirtották liberális ellenzéküket, és a legtöbb esetben a radikális iszlamisták maradtak az egyedüli másként gondolkodók. A korrupt rendszerek iránti dühből, az amerikai politikával szembeni ellenállásból és a modernizációtól való népi félelmekből merítik az erejüket. A liberális demokráciát úgy festik le, mint amely tele van korrupcióval, szexszel és erőszakkal - e benyomást erősítik az amerikai mozifilmek és televízió, gyakran súlyosbítva egyes különösen heves amerikai keresztény prédikátorok szélsőséges kijelentéseivel.

A neves politológus szerint tehát a liberális értékek egyáltalán nem a korrupciót, a szexet és az erőszakot jelentik, ez csak az a retorika, amellyel az iszlám szélsőségesek az Egyesült Államok ellen hangolnak.

Joseph S. Nye
Joseph S. Nye

(Az eredeti angol szöveg: "Autocratic regimes in the Middle East have eradicated their liberal opposition, and radical Islamists are in most cases the only dissenters left. They feed on anger toward corrupt regimes, opposition to U.S. policies, and popular fears of modernization. Liberal democracy, as they portray it, is full of corruption, sex, and violence—an impression reinforced by American movies and television and often exacerbated by the extreme statements of some especially virulent Christian preachers in the United States.")