Dokumentumok igazolják a Beckett's igazát

2014.07.28. 15:06

Értetlenkedéssel fogadták az ír Beckett's Kft. tulajdonosai Rogán Antal pénteki nyilatkozatát, amely szerint a cég az utolsó pillanatig nem akart megegyezni a bérleményről az V. kerülettel. Szerintük a kerület polgármesterének szavai már ártanak a 20 éven át működtetett, népszerű belvárosi söröző márkanevének, ezért előálltak azokkal a hivatalos dokumentumokkal, amelyek igazolják: a söröző a kezdetektől kész volt az egyezségre, hajlandó lett volna a korábbi összeg tízszeresét is kifizetni az önkormányzatnak, ám a megállapodás az önkormányzat elzárkózásán megbukott.

Nem simli a tulajdonjog

Az 1994-től 2011-ig a Bajcsy-Zsilinszky úton működött söröző nem az önkormányzattal, hanem egy magánszeméllyel állt kapcsolatban, aki a bérleti jogok tulajdonosa volt. Az önkormányzatnak már ő fizetett bérleti díjat, külön szerződés alapján. 2004-ig hivatalosan havi 100 ezer forintot, ami később egészen 150 ezer forintig emelkedett a 878 négyzetméteres helyiségért.

Eközben a Beckett's azonban egy időben csaknem havi hárommilliót is kifizetett a bérleti jogok tulajdonosának. Hogy a különbség ilyen nagy, arról a Beckett's csak 2012-ben egy per során értesült, hiszen közvetlen kapcsolata 2011-ig nem volt az önkormányzattal.

Rogán szerint azonban a Beckett's nem egyszerű áldozata volt az ügynek, hiszen a szórakozóhely mögött álló vállalkozásban az önkormányzattal szerződésben álló bérlőnek is tulajdonrésze volt a Beckett's Kft.-ben.

Ezt a cég nem tagadja: az illető valóban résztulajdonosa volt – mindössze százezer forinttal, ami

a 32 millió forintos törzstőkét figyelembe véve 0,3 százalékos tulajdonrészt jelentett.

Ez nem valami különleges ravaszkodás volt a Beckett's részéről: az 1994-ben érvényes szabályozás szerint olyan cég kaphatta meg az üzemeltetés jogát az önkormányzatoktól bérelt ingatlanokban, amelyben van magyar tulajdonos. A kft.-nek azonban nem volt része a folyamatban, amely során a férfi megkapta az V. kerülettől a bérleti jogot. Ha működni akartak, nem volt más választásuk, mint résztulajdonossá tenni a jogok bortokosát, ám ez a magyarországi szabályozásból adódott és bevett gyakorlat volt.

„Most nem lehet ezt felróni romboló szándékkal Beckett'snek” – közölték a kft. ír tulajdonosai, utalva arra, hogy Rogán nyilatkozata már árt a 20 éven át működő vállalkozás hírnevének.

Pedig Orbán is járt ide

Azt is igazságtalannak tartják, hogy a polgármester szerint a kft. nem törekedett a megállapodásra, hiszen ez is olyan képet fest a Beckett'sről, mint amelyik nem megbízható partner, így jobb vele kerülni az együttműködést.

Mindezt épp az a szórakozóhely kapja meg, amely hosszú időn át a Fidesz-vezérkar kvázi törzshelye volt. Járt itt Rogán mellett Orbán, Áder, Kövér, kibérelték zárt körű rendezvényre, vártak itt választási eredményekre is.

Volt találkozójuk politikusoknak, uralkodóknak, de a Beckett'sben ünnepelt Forma-1-es csapat is, mulatott itt Schumacher, és több hollywoodi sztár is megfordult a sörözőben, például az Evita forgatásakor.

100 ezer vs. 2,8 millió

Bár az önkormányzat számára a 2000-es években már alacsonynak számító bérleti díj 2010 előtt is szemet szúrhatott volna, végül csak 2010 szeptemberében hozott a képviselői testület olyan határozatot, amelyben az önkormányzat egy éves határidővel felmondja a 150 ezer forintos bérleti szerződést a jogokat birtokló magánszeméllyel.

Erre azután került sor, hogy a Beckett's a 2008-ban már a vendéglátásban is jól érezhető válság miatt nem tudta kigazdálkodni a korábbi – a bérleti jogok valódi tulajdonosának piaci alapon fizetett – 2,8 millió forintos bérleti díjat, így megállapodott vele – tehát a 0,3 százalékos résztulajdonos üzlettárssal – a díj felére csökkentéséről. A két eseménynek elvileg nem kell kapcsolatban állnia egymással, hiszen az önkormányzat továbbra is megkapta az általa korábban kért, a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjat.

A Beckett's egyébként már 2010 júliusában jelezte az V. kerületnek, hogy hallomásból tud az önkormányzat és a bérleti jog tulajdonosának megromlott viszonyáról, ezért kész lenne közvetlenül megállapodni az V. kerülettel. Rogán Antal erre a megkeresésre azt válaszolta, hogy amíg érvényes szerződése van a bérlőnek, addig új megállapodásról nem lehet tárgyalni.

Rogán elérhetetlen

Ez volt az egyetlen alkalom, hogy a polgármester nevével szignált levél jött az ügyben az önkormányzattól. Később Rogánt sem a Beckett's, sem az ügyükben közbenjárást ígérő ír nagykövetség nem tudta elérni. Néhány találkozót a cég az V. kerület akkori alpolgármesterével, Puskás Andrással tudott összehozni. (Idén júniusban Rogán bizalmi embere váratlanul távozott posztjáról, miközben három, az önkormányzatot érintő nyomozás folyik, köztük egy olyan ügyben, amelyet egy vendéglátó bejelentése nyomán indítottak. Eszerint valakik kenőpénzt akartak tőle kérni szórakozóhelye működtetésének további fenntartásához. A korábban Rogán utódjának tartott Puskás gyors távozásáról bővebben itt olvashat.)

Hiába mondta fel azonban 2010 szeptemberében az V. kerület egyéves határidővel a bérleti szerződést, erről maga a kft., mint a hely üzemeltetője, csak 2011. november 23-án értesült, vagyis a kiköltözésre adott határidő előtt egy héttel.

2011 decemberében a Beckett's képviselői az önkormányzatnál jártak, ahol azt javasolták nekik, hogy írjanak levelet Rogánnak és az V. kerület vagyonkezelőjének. Miután ez megtörtént, 2012 februárjában az alpolgármester fogadta őket. Puskás közölte: a kft-nek nincs oka aggodalomra, a helyzet rendeződni fog, csak küldjön szándéknyilatkozatot a bérleti szerződésről. A Beckett's ennek eleget is tett.

Nem sokkal később az önkormányzat az árat is megadta: havi 1,48 millió forint+áfa.

A Beckett's elfogadta az ajánlatot, ám ezután az önkormányzattól többé nem érkezett válasz.

Az ír nagykövetség – amely afféle informális ír kulturális központnak is tekintette a helyet – kétszer írt az ügyben az V. kerületnek. Volt, hogy a találkozót az önkormányzat a megbeszélt időpont napján mondta le.

Orbán is ide járt, mégis bezár a Becketts

Az önkormányzatnak is fizettek volna

A beiktatott közvetítővel felépült sémán a Beckett's változtatott volna. Rogán nyilatkozatával ellentétben a cég kereste a kapcsolatot az önkormányzattal, amit nemcsak az érkeztetett levelek igazolnak, hanem az V. kerület képviseletében megjelentek nyilatkozatai is, amelyeket 2012-ben, az önkormányzat és a Beckett's között folyó perben tettek. Eszerint tárgyalások voltak a felek között, épp ezért is kérte a felperes önkormányzat 2012 márciusában a per elhalasztását.

A pert még 2011 decemberében indította az V. kerület a hely kiürítésének elmaradása miatt. A Beckett's bérleti szerződés híján üzemeltetési díjat fizetett az önkormányzatnak – ám ezt sem volt könnyű: az önkormányzat ugyanis több mint fél éven át nem adott meg számlaszámot, ahová a pénzt küldhetné, ezért ügyvédnél helyezte letétbe. Végül csak az első fokú ítélet végével, 2012 júniusában kapta meg az V. kerülettől a Beckett's a számlaszámot.

A per 2013 februárjában másodfokon zárult le: eszerint a Beckett's üzemeltetési díjként havi 439 ezer forintot köteles fizetni. Ez alig harmada volt annak, amit a Beckett's hajlandó lett volna az V. kerületnek kifizetni.

Bár állott, most kőhalom

A Beckett's tulajdonosai szerint olyan hírek keringtek a velük szemben indult ügy kapcsán, hogy az ingatlanra más éttermi üzleti körök vetettek szemet. Ennek ellenére miután a Beckett's bezárt, a helyet nem vette át senki, egy újabb darabbal gyarapítva a Bajcsy-Zsilinszky úton üresen álló önkormányzati épületek sorát.

A hírek tavaly még arról szóltak, hogy az önkormányzat új bérlőt keresne a helyre, ám végül eladását hirdette meg. Ez Rogán múlt heti nyilatkozata szerint nyíltan azt célozta, hogy a Beckett's ne szerezhesse vissza a helyet. Ha ugyanis a tender bérletre szólna, úgy üzemeltetőként megfelelő ajánlattal az helyet az önkormányzat ellenére is megszerezhetné a Beckett's. Eladáskor azonban a kerületnek több beleszólása van.

Igaz, a Beckett'snél – amely hivatalosan akár indulhat is az augusztus végén esedékes pályázaton – jelezték: a történtek után, ha tudnának sem akarnának befektetni a kerületben.

Az V. kerület üzent

nem sokkal a cikk megjelenése után Belváros-Lipótváros Önkormányzata közölte állásfoglalását, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Az Index erősen képviseli az ír Beckett's pub tulajdonosainak érdekeit. Felhívjuk a szerkesztőség figyelmét, hogy Rogán Antal polgármester úr semmilyen ügyben nem folytat üzleti tárgyalást. 2007-ben Belváros-Lipótváros Önkormányzata minden régi bérleti díjat fizető bérlőjének kiküldte, hogy önként térjenek át magasabb bérleti díjra, aki ezt nem tette meg, ügyvédi úton felszólítást kapott. A Beckett's pub az ügyvédi felszólításnak sem tett eleget, ezért Belváros-Lipótváros Önkormányzata beperelte a pubot. A jogi eljárás során a bíróság minden kérdésben igazat adott Belváros-Lipótváros Önkormányzatának.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Köszönettel, Zalka Szilvia sajtóreferens”

A levél azonban nem létező állításokat cáfol. Azt ugyanis senki sem állította, hogy az V. kerületi polgármester üzleti tárgyalást folytatott volna. Párbeszéd, találkozó Rogánnal sosem jött létre.

2007-ben valóban tett egy kísérletet a szerződés felbontására az önkormányzat, ez azonban egyrészt formai okokból végül nem valósult meg, másrészt nem a Beckett's Kft-t érintette, hanem a bérleti jog tulajdonosát. A Beckett's így erről nem is értesült annak idején. Az első levelet az önkormányzattól az ír pub 2011 novemberében kapta a helyiség kiürítésére vonatkozó felszólításról.

A cég 2010 óta épp a közvetlen szerződéskötést szorgalmazta volna, a korábbi árnál jóval magasabb összegért, mint amennyit az önkormányzat kapott. A cég – és az ír nagykövetség – 2012 folyamán Puskástól és az önkormányzat vagyonhasznosítási osztályától kapott jelzést, amely szerint az ügy a vállalkozás számára megnyugtatóan rendeződni fog.  Közvetlen szerződés azonban nem jött létre, ám a Beckett's tulajdonosai hangsúlyozzák, hogy ez nem az ő együttműködési szándékuk hiányából fakadt volna, ellentétben a polgármester állításával.