Ne szemeteljétek össze a szépséges Dunakanyarunkat!

2014.07.28. 07:52

Két éve megszüntették Nagymaros külterületén/üdülőövezetén a konténeres szemétszállítást és helyette bevezették a kötelezően megvásárlandó zsákos módszert. A zsákokat az út szélére kell kitenni, innen szállítja el az ezzel megbízott nagymarosi cég, írta levélben olvasónk.

Ám mire ez megtörténik, a vadak, kutyák és egyebek teljesen széthurcolják, ott bűzlik napokig, mindez a Duna-Ipoly Nemzeti park területén.

– tette hozzá.

Olvasónk szerint nem törődik ezzel senki az önkormányzatnál, a lakosok meg tehetetlenek. Lakossági fórumot nagyon nehéz összehívni, mert többnyire üdülősök vannak a környéken, állandóra csak páran laknak a helyszínen. Ő maga kis adagokban hordja el otthonról a hulladékot, soha nem rakta még ki így. 

A polgármester rendőrségi segítséget kért

Petrovics László, Nagymaros polgármestere lapunk megkeresésére elmondta, hogy természetesen tudnak a helyzetről, de hihetetlen nehéz dolguk van. Amíg konténeres szállítás volt, a nagy konténerek mellett ugyanilyen állapotokat alakítottak ki az üdülősök, illetve azok a vállalkozók, akik úgy gondolták, hogy vállalkozási hulladékuk elhelyezésére ezek a helyek a legalkalmasabbak.

A testület 6 évi hadakozás és próbálkozás után úgy döntött, hogy a Balatonon és a Velencei tónál jól bevált zsákos hulladékszállítást vezeti be annak érdekében, hogy megakadályozza a folyamatos lomtalanítást, és az illegális szemétlerakást. 

Az üdülősöknek és mindenki másnak is meg kell érteniük, hogy a hulladék elhelyezése ugyanúgy szolgáltatás, ugyanúgy pénzbe kerül, mint a szennyvízelvezetés és annak tisztítása, mint a tévészolgáltatás vagy a telefon. Ugye ezeket senki nem kérdőjelezi meg, hogy fizetni kell értük, közölte Petrovics László. 

A polgármester szerint a képen látható szeméttelep egy hétvége alatt keletkezik, mivel a szolgáltató minden héten elviszi az illegálisan lerakott szemetet is. Emellett a közterület-felügyelőt és a rendőrséget is kérték a fokozott ellenőrzésre és az illegális hulladéklerakók bírságolására.

Ezúton is kérek minden jó és kevésbé jóérzésű embert, ne szemetelje össze a mi szépséges Dunakanyarunkat!

– fakadt ki levele végén a polgármester.

Kerestük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot is az ügyben, de nem válaszoltak.