Palotaforradalom a szentendrei Fideszben

2014.07.28. 14:09
A helyi Fidesz-szervezet menesztette Szentendre nyolc éve regnáló polgármesterét, és a helyére új jelöltet szavazott meg az októberi önkormányzati választásra. A nagy többséggel meghozott döntést azonban megfúrták, ezért az országos választmány elnökségének kellett beavatkoznia.

Az Index információi szerint hosszú belharcok után a Fidesz helyi szervezete úgy döntött, hogy nem az eddigi polgármestert, Dietz Ferencet indítja az őszi önkormányzati választáson.

Dietzet 2006 tavaszán a városban tartott időközi választás előtt fedezte fel magának a Fidesz. A párton kívüli jogász-közgazdász a Fidesz támogatásával a "Szentendre rendre, fejlődésre, változásra vár!" címet viselő kampánnyal nyerte el a posztot. A 2006-os és 2010-es újraválasztása ellenére azonban nem annyira a rend, hanem számos botrány tette ismertté a város élén töltött időszakát.

A Vizes Nyolcas Uszoda építésével – többek között – a sikerült a város pénzügyi helyzetét jelentős mértékben meggyengítenie, később pedig a beruházást irányító nagyvállalkozó, Simon Péter cégének 586 millió forintnyi adósságelengedést is megszavaztatott. Nagy visszhangja volt a városban annak is, hogy a polgármester Simonnak a felelősségre vonás helyett vezető beosztást harcolt ki a projektirodában.

Dietznek már a korábbi években is komoly ellenzéke volt a Fideszben, de a helyi pártvezetésnek mindig sikerült megvédenie, és egy ideig úgy nézett ki, most sem lesz ez másként. A szentendrei Fidesz ugyan megszavazta, hogy Verseghy-Nagy Miklós, a Semmelweis Egyetem operatív főigazgatója legyen a párt új jelöltje, Hadházy Sándor fideszes választókerületi elnök viszont ismét felülbírálta a döntést, és megint Dietzet nevezte meg jelöltként.

A vétó azonban most nem jött be. Miután több befolyásos fideszes – Gyürk András testvére például egyéni jelöltként indul az egyik városi képviselői posztért – is személyes ügyének tekinti a szentendrei történéseket, a jelöltválasztás az országos választmány elé került. Úgy tudjuk két közvélemény-kutatást is végeztettek a városban, és a Századvég, valamint a Nézőpont Intézet is azt mutatta ki, hogy gyenge a jelenlegi városvezető támogatottsága.

A Fidesz országos választmányi elnöksége a múlt héten végül kimondta, hogy Dietznek mennie kell, és Verseghy-Nagy lesz a hivatalos jelölt.