Elege lett az új tankönyvekből az egyik bírálónak, és borított

2014.07.30. 12:38 Módosítva: 2014.07.30. 12:41

A szeptemberben megjelenő, állami fejlesztésű környezetismeret és matematika kísérleti tankönyveknél több jobb is van a piacon, a Szakismeret 9., 10. könyv Természetismeret fejezete pedig olyan bonyolult nyelvezetet használ, hogy az adott korosztály számára az adott iskolatípusban tankönyvi használatra teljesen alkalmatlan, írta egy nyílt levélben Tél Tamás fizikus. Az akadémikus a Magyar Tudományos Akadémia delegáltjaként tagja volt a könyvek szakmai kontrolljával megbízott Nemzeti Tankönyvtanácsnak, de június 24-én kilépett a testületből.

Július 28-án jelentették be, hogy szeptembertől 1500 iskola állami fejlesztésű kísérleti tankönyvet használ majd. A könyvek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) vezetője szerint jók, gyerekbarátak, sok módszertani újdonságot tartalmaznak, digitális tananyagok készülnek hozzájuk, és nem utolsósorban jóval olcsóbbak, mint az eddigiek. Ezeket a könyveket a pályázó iskolák egy évig használják, majd a tapasztalataik alapján javítják, fejlesztik tovább őket, hogy az összes iskolában használhatók legyenek.

Az új fejlesztésű könyvek szakmai kontrollját egy új szervezet, a Nemzeti Tankönytanács látja el. A 13 tagú testületbe hat tagot az oktatásért felelős miniszter jelöl, a többieket a vidékfejlesztési, a szak- és felnőttképzésért felelős miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Nemzetiségi Tanács delegálta. Tél Tamás az MTA delegáltja volt.

Az akadémikus idén júniusban egy levelet tett közzé (.pdf) tevékenységéről a Eötvös Loránd Fizikai Társulat honlapján. Ebben azt írta: arra kaptak megbízást, hogy kb. 50 kísérleti tankönyvet és munkafüzetet véleményezzenek, hogy ez alapján ajánlást tehessenek a miniszternek a kipróbálásra alkalmas könyvekre. Tél Tamás úgy vállalta a megbízást, hogy nem egyéni véleményt ad, hanem a könyvek kéziratát elküldi a szakmai szervezeteknek, és ez alapján tesz majd javaslatot a természettudományos könyvek használhatóságára.

Azonban az egész folyamatot végig a rohanás jellemezte. Áprilisban azt ígérték neki, hogy a könyvek kéziratát megkapja pdf-ben, és ezt elküldheti a többieknek véleményezésre. A kéziratokat végül csak június 2-én kapták meg, de nyomtatott formában. A tanács minden tagjának csak egy példány jutott. Tél Tamás kérte, hogy néhány vidéki kollégának legalább küldjön az OFI egy-egy példányt.

Június 10-e körül írtak, hogy adjam meg az email címüket, hogy titoktartási fogadalmat(!) kérjenek tőlük. Azt megadtam, de miután egész héten vártunk, a múlt szombaton megérkezett egy üzenet, hogy az OFI mégsem tudja eljuttatni a könyveket.

A tanácstagoknak azt mondták, a feladatuk csak annak eldöntése, hogy a könyvek kipróbálása elindulhat-e. Utána úgyis minden könyvet több tíz iskolában próbálnak ki önkéntes tanárok, s azoktól annyi kritikai megjegyzés érkezik majd, hogy a könyvek minősége jelentősen javulni fog.

Tél Tamás azonban azzal érvelt, hogy a sok megjegyzés az apró hibákat nyilván korrigálni fogja, de koncepcionális hibákat nem. A tanács fő feladata ezért elsősorban az lenne, hogy a koncepcionálisan hibás könyveket szűrje ki.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat honlapján Tél Tamás június 24-én egy másik levelet tett közzé. Ebben bejelenti kilépését a testületből. Ezt írja:

A Nemzeti Tankönyvtanács legutóbbi ülésére világossá vált, hogy a legfontosabb kérdés az, egy kísérleti könyv nem lehet-e esetleg rosszabb, mint a jelenlegi legjobb tankönyvek. Ha ugyanis így van, akkor a kísérleti könyv egy jobbat fog kiszorítani a közoktatásból . 

A Környezetismeret 5.,6., valamint a Matematika 9., 10. könyvek mostani formájukban ilyenek, a jelenleg létező tankönyvek között több jobb is van náluk. A Szakismeret 9., 10. könyv Természetismeret fejezete olyan bonyolult nyelvezetet használ, hogy a fejezet az adott korosztály számára az adott iskolatípusban tankönyvi használatra teljesen alkalmatlan. Sajnos úgy néz ki, ezek a kísérleti könyvek mind támogatásra kerülnek. A jelen állapotbeli ajánlás felelősségében nem kívánok osztozni, ezért a nemzeti tankönyvtanács-beli tagságomról lemondtam.

Tél Tamást megpróbáltuk felhívni több telefonszámon, és emailt is írtunk neki, de egyelőre nem sikerült elérni.