Piroska
-10 °C
1 °C

Megkezdődött a Fidesz mélyrepülése!

2014.07.30. 12:53

A Nézőpont Intézet szerdán publikálta a Heti Válasz megbízásából készített közvélemény-kutatását. Az 1000 fő telefonos megkérdezésével végzett felmérés alapján a Fidesz-KDNP továbbra is óriási fölénnyel vezet a pártok versenyében, a kormánypártokkal az összes megkérdezett 33 százaléka szimpatizál. Ez a 33 százalék ugyanakkor a hibahatáron túli, négyszázalékos csökkenést jelez júniushoz képest.

A Fidesztől az összes megkérdezett körében 20 százalékkal marad le a Jobbik (13 százalék), a szélsőjobboldalt a három baloldali párt az EP-választás eredménye szerinti sorrendben követi: az MSZP a legerősebb 7, a DK a második 5, míg az utolsó az Együtt-PM 3 százalékkal. Az LMP-nek viszont a Nézőpont masszívabb, 6 százalékos törzsbázist mért. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a kisebb támogatottságú pártoknál a legnagyobb a mérések hibahatára.

Érdekes, hogy a választói aktivitás – legalábbis szóban – majdnem a kétszerese a májusban tapasztaltnak. A mért 57 százalékos részvétel mellett a biztos szavazóknál a Fidesz-KDNP 41 százalékot kapna, a Jobbik tartaná a második helyet 23 százalékkal. A többi párt is átvinné azt a bizonyos küszöböt: az MSZP 13, a DK és az LMP 8-8, az Együtt-PM pedig 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A közelgő önkormányzati választások kimenetelét persze az országos pártpreferencia alapján nem nagyon lehet kikövetkeztetni, de ha valóban pontos, akkor jelzésértékű lehet a Nézőpont elégedettségi felmérése:  eszerint az emberek 23 százaléka „teljes mértékben elégedett” települése polgármesterének munkájával, további 44 százalék pedig „inkább elégedett”. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.