Pesten bezzeg szeretik a kürtőskalácsszagot

2014.07.30. 07:48
A siófoki butikosok egy hét alatt elüldözték maguk mellől a kísérletező kürtőskalácsárust, Budapesten viszont az újságosból lett sütödék szomszédai még örülnek is, hogy végre elnyomja valami a forgalom bűzét. Lángosozni viszont egyelőre nem fogunk a nagykörúton.

A siófoki teljesen egyedi eset, egyáltalán nem jellemző, hogy ilyen csúnyán elmérgesedjen a helyzet egy kürtőskalácsos és a szomszédos árusok között, mondta az Indexnek a kiutált kürtőskalácsos esetéről Belteki Róbert, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület megbízott magyarországi alenöke. A Sonline írta meg, milyen rossz vége lett annak a kísérletnek, hogy színfoltot vigyenek a Kálmán-sori üzletek közé, a "bugyiutcába".

A sétány butikosai levelet írtak a jegyzőnek, a kalácssütő faszénfüstjére panaszkodtak. Azt állították, hogy büdös és foltos lesz a portékájuk, ráadás valaki még rosszul is lett. A kürtőskalácsos hiába védekezett azzal, hogy a faszén épp hogy nem füstöl, csak a begyújtáskor, végül egy hétig sem bírta, nem maradt nyitva.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület alelnöke szerint a faszénnek is van azért füstje, hiszen nyílt tűzről van szó, még ha nem is lángol. Mégis szerinte Siófokon inkább más dolgok halmozódhattak fel a háttérben, hogy így összefogtak az árus ellen a többiek. A füstszagot egyébként el lehet kerülni, ha az ember elektromos sütőre vált, mondta. A legtöbb esetben a kürtőskalácsosokra egyébként  szerinte inkább azért panaszkodnak a közvetlen közelben áruló többiek, mert az általuk forgalmazott termékek, ruhák átveszik a kürtőskaláccsal járó "kis mértékben illatot, nagy mértékben szagot".

A kalácsszag egy ideje már Budapest legforgalmasabb részein is meg-megcsapja az embert, mióta a Fővárosi Közterület-hasznosítási Bizottság engedélyt adott egy vállalkozónak arra, hogy meglévő, egykor hírlap-árusító pavilonjait kürtőskalács-sütödékké alakítsa. 

A bizottság idén télen került olyan helyzetbe, hogy el kelljen gondolkodnia azon, milyen ételt lehessen és milyet ne lehessen árulni a pesti utcákon vonuló turistáknak. A Vígszínházzal szembeni lángossütöde tervét például elkaszálták. Az a vállalkozó, aki kitalálta, hogy virág, zöldség és gyümölcs árusítására épült Szent István körúti pavilonjában ezentúl inkább szedvicset, palacsintát és lángost kínálna, csalódott. Módosítani kényszerült a kérelmét. Végül az lett a megoldás, hogy mikrohullámú sütőben melegíthető és csomagolt büfétermékek árusítására kapott februárban engedélyt. Megnéztük kedden, a pavilonból tényleg büfé lett, főleg mindenféle melegíthető tésztákat és gofrit árulnak.

A lángossal az volt a baj, hogy a bizottság nem akart átható olajszagot szabadítani a járókelőkre. Amikor felmerült, hogy a kürtőskalács sem éppen szagtalan, a februári bizottsági ülésen is az volt a válasz, mint amit kint az utcán hallottunk: de az legalább jó illat. Februárban első körben év végéig, aztán később, nyáron már egészen 2018. szeptember 30-ig megadták az engedélyt helyben sütött és csomagolt kürtőskalács árusítására a kalácsárus kft-nek, összesen hét különböző pavilonban.

A kalácsüzlet nem fut most épp mindegyikben, van olyan nagykörúti pavilon, ami üres, van, ahol kürtőskalács helyett pékáruk vannak. Az Astoriánál, a Jászai Mari térnél és az Andrássy út elején viszont 290 forintért, kereken egy euróért kapható a kürtőskalács. A forgalom az Astorián a legnagyobb, jól jön, hogy a városnéző turistabusz épp a kalácsos előtt teszi ki az embereket.



A sütők mindenhol elektromosok, szag csak akkor van, ha épp frissen kisült egy adag. Ilyenkor viszont, főleg ha fúj egy kicsit a szél, egy sarokkal arrébb is úgy érzi az ember, hogy vaníliát vagy fahéjat inhalál. A legtöbben persze csak átsétálnak a szagfelhőn, de mindenhol vannak páran, akik egész nap benne állnak: a Jászainál Jehova Tanúi, az Astoriánál diákmunkások, az Andrássyn egy Fedél Nélkült áruló férfi. A kürtőskalácsszagot egyikük se bánja. 

A Fedél Nélkül árus szereti, hogy finom illat van, a hittérítők örülnek neki, hogy a kalács elnyomja a város büdösségét, egyikük még vett is egy fahéjast tegnap, a diákok szerint pedig nem rosszabb ez annál, mint amit a Mc'Donalds vagy a gyroszosok csinálnak, ők is "telenyomják a levegőt", a forgalom bűzénél pedig plána jobb a kalácsszag. Az egyetlen gond, mondta egyikük, hogy már nagyon enne egyet, csak ahhoz még meg kell várni a fizetést.