Aki Sesztákot támadja, a rezsicsökkentést támadja!

2014.07.31. 15:28 Módosítva: 2014.07.31. 17:36

Jól látszik, hogy a kormány intézkedései súlyosan sértik egyes gazdasági szereplők pénzügyi érdekeit. Ilyen intézkedés a rezsicsökkentés, a reklámadó, vagy az agrártámogatás rendszer átalakítása. A Seszták Miklós személyét érő sorozatos lejárató cikkeket ennek tudjuk be. Kétségbeesett, reménytelen próbálkozásokról van szó, amelyek nem fogják eltéríteni a kormányt az említett célok megvalósításától. A kormány eddig sem engedett az üzleti és politikai nyomásgyakorlásnak és ezután sem fog.

– a kormányszóvivő a Seszták Miklós körüli gyanús ügyekre reagállt így, és arra, hogy többen is lemondásra szólították fel a minisztert. Csütörtökön a jobboldali Magyar Nemzet lemondásra szólította föl a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjét, és így tett az Együtt-PM társelnöke, Juhász Péter is. Tegnap Schiffer András nevezte offshore-miniszternek a kormánypolitikust. 

A kormányszóvivő nyilatkozata a Seszták Miklóst ért támadásokról

Seszták Miklós később az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit bemutató csütörtöki sajtótájékoztató után kérdésre kijelentette, hogy nem tervezi lemondását, és hangsúlyozta, hogy nincs köze a Cipruson bejegyzett Minotax nevű céghez.

A jobb- és baloldali szereplők ezeken az ügyeken akadtak ki:

Kamucégek

Vélhetően Seszták Miklós vagyona megalapozásában is szerepet játszhatott, hogy a 2000-es évek elején ügyvédként mintegy 700 orosz és ukrán tulajdonú cég létrehozásában segédkezett. Az Index számolt be arról, hogy a politikus által alapított nagyszámú kft.-t néhány év múlva a cégbíróságnak kellett megszüntetnie behajthatatlan köztartozásaik és törvénytelen működésük miatt.

Fejlesztési milliók

Az is kiderült, hogy vissza nem térítendő uniós támogatás javította fel Seszták Miklós kisvárdai autószalonjának bevételeit. Három kis kft. kifejezetten azzal a céllal pályázott és nyert fejenként 10-10 millió forintot, hogy a miniszterhez tartozó ingatlanban, annak ügyvédi irodája és Opel-kereskedése mellett vásároljon magának helyiséget. A cégek annyira „barátiak” voltak, hogy az egyik alapítását maga Seszták Miklós intézte, így a pályázati határidőre el is készült a bejegyzése. 

Offshore

Lázár János tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség határozottan fel fog lépni az offshore cégekkel szemben, és kizárólag átlátható tulajdonosi szerkezetű pályázók juthatnak uniós pénzhez. A meghirdetett harc ellenére tavaly valahogy mégis 20 milliós támogatást kapott az a ciprusi és Seychelle-szigeteki hátterű cég, amely eleve azzal pályázott, hogy Seszták Miklós kisvárdai autószalonjában fogja elkölteni az összeget.