Kijátszotta Lázárék éberségét a Sesztáknak milliókat fizető offshore cég?

2014.07.31. 09:36
Lázár János tavaly szeptemberben bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség határozottan fel fog lépni az offshore cégekkel szemben, és kizárólag átlátható tulajdonosi szerkezetű pályázók juthatnak uniós pénzhez. A meghirdetett harc ellenére tavaly 20 milliós támogatást kapott az a ciprusi és Seychelle-szigeteki hátterű cég, amely eleve azzal pályázott, hogy Seszták Miklós kisvárdai autószalonjában fogja elkölteni az összeget.

Vadászni fognak az offshore cégekre.

Ezt ígérte tavaly a Miniszterelnökséget vezető Lázár János. Lázár a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nevében hirdetett harcot az átláthatatlan vállalkozások támogatása ellen.

A harc átvilágítással kezdődött: a korábban támogatást nyert cégeknek és az új pályázóknak egyaránt részletes kérdőívet kellett kitölteniük tulajdonosi szerkezetükről. A 25 százalékosnál nagyobb külföldi tulajdonú cégeknél ezt – a tavalyi bejelentés szerint – különösen komolyan vették. A gazdasági társaságoknak nyilatkozniuk kellett a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról és azok adóilletőségéről.

Az NFÜ irányítását átvevő Lázár az Alaptörvényre hivatkozva azt mondta:

közpénzhez csak átlátható tulajdonosi szerkezetű pályázók juthatnak hozzá, mivel az NFÜ több tízezer pályázatnak ítélt meg támogatást, úgy gondolom, élen kell járnunk a transzparencia megkövetelésében is.

A 2011. január 1-jén hatályba lépett Alaptörvényre hivatkozó szigor ellenére 2013 szeptemberében, pontosan Lázár elszánt hangvételű bejelentésével egyidőben fizették ki annak a kisvárdai cégnek a támogatásait, amely a jelenlegi fejlesztési miniszter, Seszták Miklós autókereskedésében kívánt magának műhelyet vásárolni.

A King Beruházó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja (GOP) keretében a Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázaton részesült 10 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásban. A pénzt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány további 10 millióval toldotta meg, hogy azt a cég ingatlanvásárlásra és autófényezési, autójavítási szolgáltatásbővítésre használhassa.

A King pályázatában eleve az szerepelt, akárcsak két másik, szintén 20 millióval támogatott cég párhuzamosan beadott pályázatában, hogy a Kisvárda Kölcsey utca 4.-ben fogják elkölteni a pénzüket. A Kölcsey 4. alatt Seszták Miklós miniszter Ramiris Autó Kft. nevű cége működtet egy Opel-kereskedést.

Az Index kedden írta meg, hogy a kétszintes épületben kettő cég a földszinten vásárolt helyiségrészt, egy pedig az emeleten.

A 1991-es alapítású King Kft. 2005-en került a Ramiris-cégcsoporthoz. A Ramiris Rubin Rt. után hosszabb ideig Seszták egykori iskolatársa, Sándor Kornél nevén volt a cég. 2009 óta azonban a ciprusi Minotax International Ltd. a tulajdonos.

A Minotax júniusi cégkivonata szerint egy Seychelle-szigeteki cég, a Goran Limited irányítása alatt áll. A King Kft.-n kívül számos más, Sesztákhoz köthető üzleti vállalkozásban is feltűnt már, de valódi tulajdonosi háttere nem ismert. Az igazgatók között az adózási szempontból fontos két ciprusi magánszemély mellett Sándor Kornél neve is szerepel.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Seszták-ingatlanra pályázó másik két cég közül a Várda Kingre keresztelt, közvetlenül a pályázat 2012-es beadása előtt létrehozott cég néhány hónapig a King tulajdonában volt. Lefordítva ez azt jelenti, hogy az offshore hátterű King pályázata mellett ugyanarra a célra beadták ugyanennek az offshore hátterű cégnek a tulajdonában lévő friss alapítású kft. pályázatát is. Ezt a zavaros állapotot azonban módosították, a Várda King tulajdonosának szerepét néhány hónapon belül átvette Seszták Miklós egyik kisvárdai ismerőse.

Az NGM Sajtó és Kommunikációs Főosztályától korábban kapott információkból semmi nem utalt arra, hogy a King pályázatával kapcsolatban kétségek merültek volna fel.

Ezért az Index megkereste a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztályát, hogy a száz százalékban ciprusi–seychelle-i offshore tulajdonú cég uniós támogatása szabályszerűnek minősül-e, vagy esetleg átcsúszott-e az ellenőrzésen. Kérdéseire a Miniszterelnökség egyetlen mondatban válaszolt:

Magyarországon mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek.