Megint a körúton közlekedő autók közé zuhantak a betondarabok

2014.08.01. 11:58

Egyelőre csoda, hogy a Margit körúti volt Ipari Minisztérium épületének ész nélküli bontásában még senki nem sérült meg. A múltkor az épület hatalmas porfelhőtől kísérve omlott össze, de a forgalmat nem állították le. Ma reggel egy olvasónk azt videózta és fotózta le, hogy beton- és vakolatdarabok omlottak a Margit körút két sávjára – szerencse, hogy az autók közben épp egy piros lámpánál várakoztak. 

Olvasónk ma reggel háromnegyed kilenckor azért ment el a Margit körútra, hogy a bontás alatt álló épület szürreális torzóját fotózza. A Kis Rókus utcai kereszteződésnél állt a körút másik oldalán, amikor potyogó törmelék zajára lett figyelmes. A zaj pár másodpercen át egyre hangosabb lett, míg végül elült.

Mire a porfelhő eloszlott, láthatóvá vált, hogy az épület legfelső emeletének roncsai eltűntek, a törmelék pedig beterítette a Margit körút két sávját. Az omlás pillanatában éppen autók várakoztak a piros lámpánál, akár az is előfordulhatott volna, hogy néhánynak a tetején koppan pár betondarab, írta olvasónk.

A törmelék összeszedésének idejére a  Margit körút forgalmát a Kis Rókus utcába terelték el. Mivel az omlás nyilvánvalóan nem tervezett volt, igazából csak a szerencsén múlott, hogy most csak ennyi törmelék hullott le a tetőről. 

Nagyobb omlás esetén mi ott, az utca túloldali járdáján is elég nagy bajba keveredhettünk volna. Ezt már akkor, ott is éreztem, az egyre erősödő omlás zaja nem sok jót ígért, menekülni nem lett volna hová, mögöttem egy ház falával, előttem egy omlófélben levő toronyházzal. Szerencsénk volt, na.  

A júniusi eset után kiderült, hogy rossz sorrendben bontották az épületet, többek között ezért omlott össze nagyon gyorsan a ház. A födémek túlterhelés elleni védelme sem volt megfelelő, ezért egy tartógerenda elrepedt, majd megrogyott.

Összeomlott a volt Ipari Minisztérium

Az így kialakult veszélyhelyzetben lezárták az épület melletti Kis Rókus utcát, a munkaterületen mindenkit biztonságos helyre irányítottak, majd a bontógép azon kezdett dolgozni, hogy az omlás kontrollált körülmények között történjen. Végül a beavatkozás közben az épületrész összeroskadt. A szakértői csoport álláspontja szerint nem kizárt, de nem is bizonyított, hogy az összedőléshez az utolsó lökést a bontógép adta.