Kirúgták a sulymostói gátőrt

2014.08.01. 08:17 Módosítva: 2014.08.01. 08:20

Elbocsátották az állásából a sulymostói gátőrt. Az Ativizignél úgy emlékeznek, ilyen az igazgatóság hat évtizedes fennállása óta még nem fordult elő, írja a Délmagyar.hu.

A gátőr az egész igazgatóságot képviseli, tekintéllyel rendelkező, a környezetében élők által megbecsült embernek kell lennie, az övé a vízügyi szolgálat talán legfontosabb beosztása. Vészhelyzetben egyetlen szavára kell, hogy jöjjenek az emberek segíteni. Márpedig akit nem tisztelnek, arra nem hallgatnak. 

De a sulymostői gátőrre sok volt a panasz. Nem is a munkájával volt a baj, inkább azzal, hogy nem tudott kijönni a  szomszédokkal. A gátőr ötven tehenet tartott, és azért a  munkaidőn túli dolgai 

a feladatellátás rovására is mentek

- indokolta a súlyos döntést a Délmagyarnak Kozák Péter, az Ativizig igazgatója. A gátőr arra hajtotta az állatokat, amerre nem szabad, magánutat használt, hogy feljussanak az állatok a töltésre, sőt a gátoldalban legeltetett.

Végül 11 szomszéd írt alá egy beadványt, amelyet az igazgatóság mellett két minisztériumba is eljuttatott. Az ügyben fegyelmi eljárás indult, és a gátőrnek mennie kellett. Az őrházból való kiköltözésre további négy hónapot adtak, a feladatait eközben egy helyettes látja el.

A volt gátőr azt mondta. Szerinte irigykedés, sértődés állhat a háttérben. Most 41 éves, húsz éve kapta meg a feladatot, és innen szeretett volna nyugdíjba menni. Nem messze a gátőrháztól van egy tanyájuk, azt újítják fel, oda költözteti a családját és az állatokat.