Tarlós István dörzsölheti a tenyerét

2014.08.01. 17:41 Módosítva: 2014.08.01. 17:54
Horváth Csaba vállalná a főpolgármester-jelöltséget, de a DK és az Együtt nem akarja, és lassan már az MSZP sem. Balázsovits Lajos színész-rendező is vállalná, ő azonban a szocialistáknak nem elég jó. Jó lenne viszont nekik Bajnai Gordon, akiről viszont hónapok óta tudni, hogy nem vállalja. Nem bírja követni? Akkor most elmagyarázzuk, hogyan és miért töketlenkedik az ellenzék Budapesten.

Ki lesz Tarlós kihívója?

Még mindig nem tudjuk /// Meglepő, ugye? Hiába ez érdekli a leginkább a közvéleményt, a pártok számára sokkal kisebb a főpolgármester-jelölt személyének a jelentősége. A tárgyalásokon nagyjából az idő 10-15 százalékában foglalkoznak a kérdéssel. Leginkább azért,

mert tisztában vannak vele, úgysem győzhetnek.

És az a vicc, hogy ennek ellenére sem tudtak még megegyezni. Ahogy elsőként megírtuk, Gyurcsány Ferenc Balázsovits Lajos színész-rendezőt javasolja közös indulónak. Az Együtt-PM-nek ez rendben van, az MSZP még gondolkozik. Hivatalos jelöltjük, Horváth Csaba viszont egyelőre nem hajlandó félreállni.

Horváth Csaba az új Mesterházy Attila /// Vagy az Együtt-PM, vagy a DK egyik ismert politikus fogalmazott így. Nem áruljuk el, melyik, de nem is ez a fontos. A lényeg, Horváthnak lassan nem marad támogatója saját magán kívül. A tárgyalásokon a szocialisták feketén-fehéren kimondták, felőlük más jelölt is lehet, Horváth viszont ebbe nem akar belenyugodni. 

Jön-megy, szervezkedik, kapaszkodik, agitálja a kerületi vezetőket, hogy álljanak ki mellette

– mondta egyik forrásunk. Pedig neki is tisztában kell lennie azzal, se az Együtt, se a DK nem hajlandó beállni mögé.

Az se baj, ha marad Tarlós /// Van, aki szerint az MSZP-s politikus olyan helyzetet akar előállítani, hogy úgy tűnjön, mintha az Együtt és a DK miatt nem lehetne megállapodni. Egy másik forrásunk pedig azt mondta – és ez egyáltalán nem mond ellent az előzőnek –, hogy ha már Horváth nem lehet közös jelölt, el akarja érni, más se lehessen az. Így biztosan Tarlós István marad a főpolgármester, de Horváth legalább négy év múlva ismét nekifuthatna.

És mit akarnak a szocialisták? /// Az egyik szövetséges párt politikusa a huzavonát úgy értékelte, az MSZP részéről az is lehet a taktika, hogy ha végül mégis leveszik Horváthot, cserébe engedményeket kérnek kerületi szinten. A szocialisták viszont már arra készülnek, hogy javasolják a partnereknek, válasszák külön a főpolgámester-jelölt személyéről folyó tárgyalásokat és a kerületi együttműködésekről szóló egyeztetést. Az MSZP többször leszögezte, akkor vonja vissza Horváth Csabát, ha a DK vagy az Együtt-PM jobb jelöltet hoz. Szerintük Bajnai Gordon vagy Karácsony Gergő ilyen lenne, de Balázsovits határeset. Bajnai Gordon viszont hónapokkal ezelőtt kijelentette, nem érdekli ez a pozíció, Karácsony Gergely pedig Zuglóban építené magát.

Mi lesz, ha nincs közös főpolgármester-jelölt?

Horváth-Pápa-Gyurcsány /// Ha az MSZP mégis kitart Horváth mellett, akkor valószínűleg mindenki külön jelöltet állít. Annak nincs realitása, hogy a háromból csak két párt fogjon össze. 

  • Az Együtt-PM a DK-val biztosan nem áll össze. A pártszövetségben úgy gondolják, ha nincs nyerési esély legalább elméleti síkon, semmi értelme belemenni egy összefogásba.
    Ha pedig külön indulnak, főpolgármester-jelöltjük jelen állás szerint Pápa Levente lesz.
  • A másik két szóba jöhető politikus, Karácsony Gergely a zuglói, Juhász Péter pedig inkább a belvárosi polgármesteri széket akarja megszerezni.
  • A DK sem állna össze az MSZP-vel. Egyrészt nem kérnek Horváth Csabából, másrészt el akarják kerülni, hogy az Együtt a „régi baloldal″ ellenében tudja magát pozicionálni. Ha külön indulnak, a főpolgármester–jelöltjük nem Balázsovits Lajos, hanem egy DK-s politikus lesz. 
    Az elemi logika szerint ez nem más, mint maga Gyurcsány Ferenc.

Senkinek sem lenne jó igazán /// Ez a forgatókönyv ugyanakkor mindhárom pártot elég rosszul érintené, ám eltérő mértékben. Ha több baloldali jelölt is állva marad, az egyértelmű üzenet az ellenzéki választóknak, hogy Tarlós István marad a főpolgármester. Akkor pedig mi értelme elmenni szavazni? – gondolják majd sokan, amiből egyenesen következik, hogy az otthon maradó baloldali szavazók miatt fontos polgármesteri és önkormányzati képviselői helyek is elúsznak. 

  • Az Együtt viszont legalább építgetheti önálló identitását. Azt, amit megalakulása óta úton-útfélen feláldozott olyan kompromisszumokért, melyekből ráadásul rosszul is jött ki.
  • A DK meg folytathatja a szocialista párt támogatóinak elhódítását. Gyurcsány ellen Horváth Csabának nem lenne sok esélye, szavazatokban a májusinál is csúnyábban elverhetik az MSZP-t.
  • A szocialisták jönnének ki a legrosszabbul, nem véletlenül ők azok, akik minden szinten teljes összefogást és közös jelölteket akarnak. Az MSZP hivatalos retorikája ugyanis arról szól, hogy a május 25-i választási eredmények nem voltak reálisak. Ha most rákényszerülnek a külön indulásra, teljesen nyilvánvaló lesz, hogy ez nincs így, sőt. Eddig ők képviselték a tárgyalásokon azt, hogy a polgármester-jelöltek neve mellett mindhárom párt logója legyen ott, de az ötlet nem volt népszerű a többieknél.

És mi lesz a kerületekben?

A valódi nagy csaták a tárgyalásokon a polgármesteri székekért és az önkormányzati képviselői helyekért mentek, de ezek jórészt lezárultak a nyerhetőnek tekintett kerületekben.

Koordinált indulás lesz /// Ugyan a szocialisták eddig az együttindulás mellett kardoskodtak, de a többiek ellenállása miatt a legutóbbi tárgyaláson már elmozdultak a koordinált jelöltállítás felé (ez azt jelenti, hogy megállapodnak, hol kinek a jelöltj eindul, és ott nem indítanak ellenjelöltet). Állítólag ennek jóváhagyására pénteken fel is hatalmazták a szocialisták tárgyalódelegációját, amely a hétfői újabb meneten már fel is használhatja új mandátumát.

Ahol lehet nyerni, ott nagyrészt megegyeztek /// Összesen két szocialista irányítású kerületben zárultak le teljesen a tárgyalások. A Gajda Péter XIX. és Szabados Ákos XX. kerületi szocialista polgármesterek irányítása alatt tokkal-vonóval megvannak már a helyi megállapodások. Az esélyes kerületekben is jól állnak, a megállapodások teljesen vegyesen, a helyi viszonyoknak megfelelően alakulnak.

Pár problémás kerület azért maradt /// Főleg a III., a IV., a XIII., a XIV. és a XVIII.

  • A IV. kerületben nem a szocialista Trippon Norbert polgármester-jelöltsége okozza a vitát, hanem az egyéni körzetek elosztása a három párt között.
  • Akárcsak a XIII. kerületben. Tóth József és a helyi szocialisták nem akarnak átengedni önkormányzati képviselői helyeket a másik két pártnak, ehelyett azt ajánlják nekik, hogy tegyenek le egy programot az asztalra, majd az ő képviselőik szépen megvalósítják azt.
  • A XIV. kerületben is komoly vita van még a pártok között: Karácsony Gergely polgármesterjelöltségébe (aki alpolgármesternek a parlamentből szintén kihulló Szabó Rebekát vinné magával) a szocialisták azzal a feltétellel egyeznek csak bele, ha az egyéni képviselőjelöltek nagy többségét ők adhatják.

Forrásaink többsége szerint ha nem sikerül a jövő hét elején megállapodni a közös főpolgármester-jelölt személyéről és a problémás kerületekről, meg fognak szakadni a tárgyalások, és a vitás helyeken az MSZP, a DK és az Együtt külön-külön indul majd.