Eltörték a fiú lábát, hogy a koporsóba férjen

2014.08.04. 06:53

Nagyon kemény történettel kezdte a hetet a Blikk: egy anya dokumentálta gyermeke holttestének meggyalázását. A fiatal, kosárlabdázó fiú szívműtét közben halt meg. Édesanyja nyitott koporsós ravatalozást szeretett volna, így előre szólt a temetkezési vállalatnak, hogy fia 192 cm.

A cikk szerint az anya kifizette a 180 ezer forintot a temetésért, tisztázta a vállalattal, hogy azok intéznek mindent − elmennek a holttestért, elviszik a ravatalozóba, majd onnan hamvasztani −, majd a szertartás előtt másfél órával jelentkezett a temetkezési vállalat: a fiú nagyobb, mint ahogy az édesanyja jelezte, nem fér bele a megrendelt koporsóba, nagyobbra van szükség, ami drágább is lesz. A fiú édesanyja tudomásul vette. 

A ravatalozóban azonban a horror következett: „Messziről nem láttam semmi furcsát, de egyre rosszabb érzésem lett: valami nem stimmel, de a részvétnyilvánítók is faggattak: mi lett Lacussal, hogy ilyen „kicsi"? Gondoltam, megnézem miért kellett diszkréten letakarni. Azt hittem elájulok, amikor megpillantottam kisfiam felfelé álló cipőtalpát, kitekert bal bokáját, korsóba préselt testét. Ekkor megcsapott az oszlás szaga is, megláttam a gyermekem felpüffedt arcán nyitott véres száját. A fiam kezét, lábát bokánál összekötözték, nadrágját a zoknijába gyűrték" − idézi a lap a nőt.

Miután ezt látva reklamálni kezdett a temetkezési vállalatnál, azok felajánlottak 43 ezer forint kedvezményt. Hogy ez az összeg pontosan hogy jött ki, az nem derült ki; a fiú édesanyja visszautasította, és bírósághoz fordult a temetkezési cég, a boncmester és a halottszállítók hanyag munkája miatt.

A temetkezési intézet levélben jelezte, hogy ők nem felelnek a láb rendellenes állapotáért, a foltokért a fiú bőrén, a boncolás utáni szakszerűtlen varrásokért, illetve a nem megfelelő tárolás miatti puffadásért, szagokért. De hasonlóan tagadja felelősségét a SOTE is: „Jegyzőkönyv elhunyt személy átadásáról" − szóló okiratukban azt írják, az elhunyt előkészítése a szakma szabályai szerint történt, és megtekinthető állapotban adták át, így nincs akadálya a nyitott koporsós temetésnek.