Jégeső, felhőszakadás és hőség a mai menü

2014.08.04. 07:28

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt a meteorológiai szolgálat. Egy északkeleti anticiklon és egy északnyugati ciklon találkozása miatt folytatódik a fülledt, meleg idő. Két keleti megyében pedig a hőség miatt van másodfokú figyelmeztetés.

Az eleinte főként a középső megyékben, később máshol is várható zivatar helyenként felhőszakadással együtt érkezhet, általában 25–50, néhol akár 50 milliméternél is több eső eshet. Néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet nagyobb méretű jég − akár 2 cm körüli átmérővel − és óránként 80-90 kilométer feletti szélroham kísérhet.

A napi középhőmérséklet a Tiszától keletre még hétfőn is 25 Celsius-fok körül vagy kevéssel afelett alakul. Emiatt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 26–31 fok között várható, a Tiszántúlon lehet még kánikula. Késő este 20–25 fok közé hűl a levegő.

A hőség várhatóan keddre, szerdára szűnhet meg, a megerősödő északnyugati széllel több fokkal frissebb levegő érkezik az országba. Szerdán és csütörtökön lesznek olyan helyek az országban, ahol 25 fok alatt marad a maximum.

Közben Budapest XVI. és XIX. kerületében a vihar miatt folyamatos a műszaki mentés, a tűzoltóknak leszakadt ágakhoz, kettétört fákhoz kellett kivonulniuk. A vihar miatt hajnaltól több mint harminc telefonos bejelentés érkezett, tizenhat helyszínen avatkoztak be a tűzoltók, egy családi ház tetőszerkezete kigyulladt, vélhetően egy villámcsapástól.